Un Modernisme diferent, el Sónar des de casa i cinema per trencar mites - Diari de Barcelona

L'altre Modernisme
Tot caminant pels carrers de l’Eixample, és difícil no fixar-se en els símbols vermells que hi ha escampats entre els panots de les voreres. Hi diu: “Ruta del Modernisme” i són senyal que voltem entremig d’obres art, les façanes de Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, entre molts d’altres. Però l’art noveau català no només són edificis: també engloba tota una sèrie d’objectes d’interior que ara el Museu del Disseny vol reivindicar. El passat dijous dia 11, es va inaugurar l’exposició ‘Modernisme, cap a la cultura del disseny’, que té com a objectiu reinterpretar el moviment estilístic a través d’obres artesanes i industrials de decoració.
El museu presenta més de tres-centes peces, entre les quals destaquen l’orfebreria Masriera, els mobles del menjador de l’arquitecte Jeroni Granell, un marc de grans dimensions de Rafael Masó o una gerra de cervesa de la taverna d’Els 4 Gats, el bar que servia de punt de trobada per a tots aquests artistes. S’hi pot accedir gratuïtament els diumenges a la tarda o tot el dia si és el primer dia de mes. La resta de dies, l’entrada té un preu de 6 euros i inclou la resta d’exposicions.
'Gargoyle'. c. 1900, de Jaime Pujol y Bausis (1891 - 1940).
Reviure el Sónar des de casa
Els dies 18 i 19 de setembre es va celebrar el Sónar+D CCCB 2020, la secció de recerca tecnològica i musical del festival barceloní. Degut a la situació sanitària, les conferències, concerts i altres activitats es van fer en format virtual amb algunes excepcions en format presencial al CCCB. Ara, per si algú se les va perdre, es poden reviure totes des de casa a través del web del festival. Entre les conferències destaquen les temàtiques de conscienciació mediambiental i les relacions entre art i ciència.
Al web es poden trobar, per exemple ‘La part de la naturalesa que no veiem’ o ‘Repensar el futur de les ciutats’. També es poden tornar a veure els concerts de Marçal Xirau o les DJ Sessions d’Arca, Bill Baggins, nueen o Ivy Barkakati. Entre els vídeos disponibles també s’inclouen les càpsules musicals de Carles Viarnès & Alba G. Corral, Morad, Ms Nina o Niño de Elche i també els tallers ‘Narratives encarnades en realitat virtual’ o ‘Algorismes i patrons, una introducció al live coding i la algorave col·laborativa’.
Trencar estereotips del món àrab des del cinema
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya ja fa més de deu anys que difon un tipus de cinema del qual aquí gairebé ni es parla. Va néixer gràcies a l’impuls de l’ONG SODEPAU i al suport de Beirut DC, un col·lectiu de cinemes libanesos, amb la intenció de trencar estereotips sobre el “Món àrab”. Enguany, amb el tancament dels cinemes dictat pel govern català, el festival ha preparat en temps rècord una edició virtual i gratuïta. La mostra comptarà amb sis pel·lícules i tres xerrades, que es podran veure fins a aquest diumenge 15. Per veure els films, cal inscriure's en aquest formulari.
Una de les pel·líques que programa el festival és A Mansourah, tu ens vas separar, de la directora Dorothée-Myriam Kellou, que tracta les conseqüències de la Guerra d’Independència d’Algèria. El pare de Kellou va ser una de els milions de persones que van ser les forces franceces van desplaçar de les seves llars. Anys més tard, la directora li va proposar fer un retrat del seu poble natal, Mansourah, i el trauma que els va acompanyar.
"El despertar de Xile" a través de l'art
Nascut a Xile l'any 1967 i resident a Barcelona, l'artista Fernando Prats presenta Primera línea, el seu treball més recent, a la Galeria Joan Prats. La mostra es va dur a terme durant les protestes que es van produir al país sud-americà l'octubre i novembre de l'any passat, conegudes com "El despertar de Xile". Per a Prats, la pintura és un element d'agitació política i fa servir des de fotografies i vídeos fins a sismògrafs i calcs. L'exposició es podrà visitar fins al dissabte 21 novembre 2020.
Una de les obres de Fernando Prats, exposades a la Galeria Joan Prats.

