Montero
Per EFE
Publicat el 11 de novembre 2020

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat avui que l'IVA de les mascaretes baixarà del tipus general, el 21%, al superreduït del 4%, i a més es reduirà el seu preu màxim de venda. Durant la seva intervenció en el Ple de Congrés dels Diputats amb motiu del debat d'esmenes a la totalitat del projecte pressupostari, Montero ha explicat que ha adoptat aquesta decisió després que la Comissió Europea confirmés ahir "per escrit" que no multarà Espanya per això.

El govern espanyol havia defensat que no podia aprovar tipus reduïts per l'IVA de les mascaretes de venda al públic perquè ho impedeix la directiva europea, cosa que confirma la mateixa Comissió en la seva missiva; encara que al mateix temps trasllada que no obrirà procediment sancionador per fer-ho per l'actual situació extraordinària.

De fet, en el marc de les negociacions europees es va a reprendre la iniciativa llançada per la Comissió el 2018 per revisar els tipus reduïts d'IVA, que permetrien aplicar-los a les mascaretes de forma permanent.

"Som un govern sensible, atent i que atén els problemes de la gent", ha insistit la ministra, que ha argumentat que l'Executiu ha actuat amb responsabilitat per evitar que Espanya hagués d'afrontar una multa milionària per incomplir la directiva a l'abaixar l'IVA com reclamaven alguns grups polítics.

Montero ha detallat que la baixada de l'IVA s'aprovarà dimarts al Consell de Ministres i que dijous s'abordarà la reducció del preu màxim de venda, que actualment és de 0,96 euros, a la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments, encara que no ha avançat el nou import.

Aquesta mesura s'uneix a l'exempció d'IVA per a material sanitari de protecció personal en les compres de centres hospitalaris, administracions públiques o entitats sense ànim de lucre, en vigor des de l'abril.

A més, la Comissió treballa en la modificació de la directiva de l'IVA per permetre tipus reduïts a les vacunes i tests de detecció, una revisió en què Espanya vol incloure les mascaretes, tot i que aquesta opció és difícil per la falta de consens.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —