Mor als 61 anys l’eminent oncòleg català Josep Baselga
Per ACN
Publicat el 21 de març 2021

L’oncòleg català Josep Baselga ha mort aquest diumenge a Nova York, on residia de feia anys liderant importants projectes contra el càncer, segons han avançat La Vanguardia i Expansión i ha confirmat el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que ell va fundar el 2006. Referent internacional en la recerca de nous tractaments contra el càncer, sobretot de mama, s’ha dedicat al desenvolupament de fàrmacs i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, esdevenint líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous. Ha rebut nombrosos premis, entre els quals el 2016 el Premi Internacional Catalunya, juntament amb dos oncòlegs catalans de prestigi internacional com Manel Esteller i Joan Massagué.

Josep Baselga (Barcelona, 1959) es va llicenciar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i va obtenir el grau de doctor el 1992. Entre 1996 i 2010 va dirigir el servei d'oncologia mèdica i va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) de Barcelona. De 2010 a 2012 va ser cap de la Divisió d'Hematologia / Oncologia i director associat del Centre de Càncer de l'Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de Medicina a l'Escola de Medicina de Harvard.

El 2013 va passar a ser director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, considerat com el millor centre en recerca oncològica del món. El setembre del 2018 va haver de dimitir després de destapar-se que havia ocultat importants ingressos econòmics procedents de companyies farmacèutiques i biotecnològiques. Des de principis del 2019 dirigeix l’àrea d’I+D contra el càncer de la multinacional AstraZeneca.

Condol del Vall d'Hebron

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha qualificat aquest diumenge al doctor Josep Baselga, mort als 61 anys, de “persona excepcional, apassionada per tot el que feia, especialment per la seva professió i la seva família”. “Gràcies a aquesta passió i a una forma diferent d'entendre la medicina, que va saber inculcar al seu equip i a totes les persones amb les que treballava, es va crear el 1996 el Departament d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron, multidisciplinari i pioner, al que es va integrar l'assistència a pacients amb un programa d'investigació bàsica, clínica i traslacional, per poder traslladar als malalts els avenços que es realitzaven al laboratori de la forma més ràpida possible.

Baselga va crear un model d'atenció en oncologia que ha estat replicat en molts altres hospitals d'Espanya i del món, i que ha estat la base per situar Vall d'Hebron i el VHIO al mapa internacional del càncer i dels centres d'excel·lència en investigació oncològica del món.

Des del VHIO també volen destacar el seu “compromís constant” amb els pacients. “La seva visió i tenacitat per avançar en la medicina personalitzada en el tractament del càncer va ser decisiva” perquè molts medicaments s'hagin introduït en la pràctica clínica habitual, ajudant a millorar l'expectativa de curació i la qualitat de vida de molts pacients.

El comunicat acaba donant les gràcies a l’oncòleg, el llegat del qual encara continua i treballaran per millorar-lo cada dia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —