L'històric dirigent i congressista demòcrata John Lewis va morir ahir de càncer als 80 anys.
Per EFE i Redacció
Publicat el 19 de juliol 2020

L'històric dirigent i congressista demòcrata John Lewis ha mort de càncer als 80 anys, ha confirmat Nancy Pelosi, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units. "Avui, Estats Units plora la pèrdua d'un dels més grans herois de la història dels Estats Units: el congressista John Lewis, la consciència de Congrés", ha dit Pelosi en un comunicat. "John Lewis va ser un tità del moviment de drets civils la bondat, fe i valentia van transformar la nostra nació", ha afegit.

Nascut a Alabama el 1940, Lewis va ser el tercer de deu germans en una família de parcers. Lewis va destacar com a líder dels drets civils a la dècada de 1960 i va ser un dels dirigents de les marxes de Selma a Montgomery de 1965, que reclamaven l'exercici del dret a vot dels afroamericans.

Durant el conegut com Diumenge Sagnant a Selma, la Policia Estatal d'Alabama va apallissar Lewis i li va partir el crani, una pallissa que va ser televisada i que va provocar un impuls contra la segregació racial als EUA. També va ser un dels impulsors de la Marxa a Washington pel treball i la llibertat de 1963, on va ser teloner de Martin Luther King Jr. i el seu històric discurs "I have a dream".

John Lewis apallissat per un policia d'Alabama en una marxa pacífica el 7 de març de 1965. FOTO: AP

El primogènit de Luther King, Martin Luther King III, va dir aquest divendres al Twitter de Lewis que "era un autèntic tresor dels Estats Units".

Últim supervivent del grup de líders afroamericans conegut com Big Six i liderat per Luther King, Lewis va arribar al Congrés en 1987 en representació de Geòrgia, un lloc que va ocupar fins a la seva mort convertint-se en un influent legislador.

Durant els anys seixanta de segle passat, Lewis va ser detingut per la Policia unes 40 vegades, encara que ja com a congressista també va ser arrestat a almenys en cinc ocasions. Poc abans d'any nou, Lewis va anunciar haver estat diagnosticat de càncer de pàncrees en estat avançat i als seus llavors 79 anys va dir tenir intenció de combatre'l.

Li va quedar temps per viure les recents protestes racials que van provocar l'assassinat de l'afroamericà George Floyd a mans de policies a Minneapolis.

"Va ser molt commovedor, molt commovedor veure a centenars de milers de persones de tot Estats Units i de tot el món sortir als carrers per dir el que pensen i ficar-se en el que jo anomeno bons problemes", va dir en una entrevista amb CBS, en la qual va considerar: "ja no hi haurà marxa enrere". 

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha lamentat avui la mort de Lewis. En un missatge a les xarxes socials que acompanya amb una foto seva al costat del congressista, Torra afirma que John Lewis "ha estat un lluitador dels drets civils fins als seus últims dies".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —