El compositor Ennio Morricone
Per Mar Grau
Publicat el 06 de juliol 2020
Temps de lectura 3 minuts

Les bandes sonores de Cinema Paradiso, El bueno, el feo y el malo, Érase una vez en América o La misión, entre d’altres, són les obres mestres que Ennio Morricone ens ha deixat de llegat, després d’acompanyar-nos i adornar-nos centenars de pel·lícules. Morricone, compositor italià i conegut mundialment per les seves partitures de cinema, ha mort en una clínica de Roma, on estava hospitalitzat per una caiguda en què es va fracturar el fèmur. 

Morricone, nascut a Roma, va realitzar el seu debut cinematogràfic amb la banda sonora de la pel·lícula El federal, de Luciano Salce. La fama internacional, però, la va aconseguir amb el gènere western, és el responsable de la melodia de l'spaghetti-western, com per exemple amb Por un puñado de dólares i El bueno, el feo y el malo. A partir d’aquí, la seva obra es va estendre a una multitud de gèneres musicals, inclús va tenir una forta influència en el pop. Va realitzar música de cambra, peces simfòniques i òperes i era un dels compositors més versàtils, polifacètics i influents de la història del cinema del segle XX. Va crear més de quatre-centes bandes sonores per al cine i la televisió. Les obres Days of Heaven (1978), Novecento (1976), Los intocables de Elliot Ness (1987) o Cinema Paradiso (1988) són considerades obres mestres.

 

 

Una vida plena plena de premis 

Ennio Morricone va ser el guanyador de l’Oscar a la millor banda sonora per The Hateful Eight l'any 2016 i també va guanyar l’Oscar Honorífic el 2006. Recentment, el 5 de juny, va ser guardonat amb el Premi Princesa d’Astúries de les Arts 2020, juntament amb el compositor John Williams. Durant tota la seva carrera professional, entre els premis més destacables, ha rebut tres Globus d’Or, dos Grammy, sis premis BAFTA (Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió), i diversos Premis David de Donatello i Nastro d’Argento. 

 

El 2018, amb motiu del seu 90 aniversari, va iniciar la gira The Final Concerts World Tour per dir adeu als escenaris fent més d'una cinquantena de concerts per les ciutats europees. Ara, centenars de partitures després, el geni de les bandes sonores ens diu adeu de veritat. Un mestre de la música capaç de crear l'emoció en les pel·lícules que seguirà sonant.

Ennio Morricone. Font: EFE

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —