Mor Julio Anguita, líder històric d'Esquerra Unida
Per Redacció i EFE
Publicat el 16 de maig 2020

Julio Anguita, històric líder del Partit Comunista d'Espanya (PCE) i d'Esquerra Unida (EU), s'ha mort avui a 78 anys víctima d'un atac de cor, segons ha avançat Cordópolis. Nascut a Fuengirola (Màlaga) va ser coordinador d'EU entre el 1989 i l'octubre del 2000. Abans, entre 1979 i 1986, va ser alcalde de Còrdova, el primer batlle comunista de la ciutat des de la Guerra Civil. Va ser en aquesta etapa que va rebre el sobrenom de el califa roig. Entre el 1988 i el 1998 va compatibilitzar aquests càrrecs amb la secretaria general del PCE.

Anguita ha mort després d'una setmana ingressat a l'hospital Reina Sofía de Córdoba a causa d'un infart, el tercer que patia. Sota la seva batuta, EU va assolir els seus millors resultats en unes eleccions generals a Espanya. Precisament, van ser els problemes de miocardi els que van allunyar-lo de la política activa.

Allunyat de la primera línia 

El 29 d'octubre del 2000 va ser rellevat com a coordinador d'EU per Gaspar Llamazares, el seu propi candidat i va començar a deixar la vida pública. Va tornar a l'ensenyament a l'Institut Blas Infante de Còrdova, després de més de vint anys en excedència, però va romandre al Consell Federal.

EL 2002 va renunciar a la direcció del PCE i eL 2003 va deixar definitivament la política i els òrgans de direcció, encara que va continuar participant en reunions i conferències d'EU. No obstant això, no va donar suport a la candidatura de Llamazares a la presidència del govern espanyol en les generals de 2008 ni tampoc per a la direcció del PCE, on va recolzar a la candidata Marga Sanz. Va mantenir, això sí, una intensa activitat pública amb la publicació de les seves memòries, la participació en debats i donant suport a noves iniciatives.

Precisament, l'esquerra plora la mort d'un dels seus majors intel·lectuals i activistes. També des del govern espanyol s'ha reconegut la seva figura.

 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —