Mor Quino, el pare de Mafalda
Per Redacció
Publicat el 30 de setembre 2020

Tothom coneix Mafalda, independentment si s'han llegit les seves vinyetes o no. El seu caràcter irònic i extremadament brillant l'han fet un dels personatges de ficció més coneguts de tots els temps. El seu pare, el dibuixant argentí Joaquín Salvador Lavado, conegut amb el nom artístic "Quino", ha mort als 88 anys.

Quino fou considerat hereu del caràcter tràgic i l'humor negre d'Andalusia, d'on procedien els seus pares. En Quino va néixer a Mendoza, a l'oest de l'Argentina, l'any 1932, pocs anys després de l'arribada dels seus pares a aquest país, l'any 1919. Quan tenia 22 anys es va traslladar a Buenos Aires on va alimentar fructíferament la seva vocació de dibuixant col·laborant per a diferents setmanaris i també per a diferents campanyes de publicitat. La vocació artística li venia del seu tiet, l'il·lustrador Joaquín, amb qui compartia també nom de pila. S'explica que li van posar Quino precisament per a diferenciar-lo del seu oncle. 

La nena inquieta i curiosa, preocupada sempre pels drets humans -la Mafalda que tots coneixem- és fruit d'una campanya frustrada d'electrodomèstics. La campanya mai va arribar a realitzar-se, però el personatge va perdurar. Primer es va publicar a Leoplán i després regularment al setmanari Primera Plana. A partir d'aquí, l'èxit del dibuixant es va disparar i l'artista va començar a fer-se conegut mundialment. Les històries de Mafalda es van publicar entre 1964 i 1973. 

L'any 1973, Quina va abandonar la tira perquè, segons va explicar, se li van esgotar les idees. Tot i això, Quino, instal·lat des de Milan, va continuar realitzant pàgines d'humor.

Entre alguns dels molts guardons que ha rebut, destaquen la insígnia d'oficial de la Legió d'Honor francesa i el premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —