Mor Robert Fisk, veterà corresponsal britànic al Pròxim Orient
Per EFE i Redacció
Publicat el 02 de novembre 2020

El periodista britànic Robert Fisk, un dels més veterans i prestigiosos corresponsals de la premsa occidental a l'Orient Mitjà, ha mort a Dublín als 74 anys després d'una malaltia, segons ha informat aquest diumenge el seu diari, The Independent.

L'autor de llibres fonamentals sobre la geopolítica al món àrab com Pity the Nation, sobre el Líban, o l'enciclopèdic La gran guerra per la civilització va ingressar a l'Hospital St. Vincent de Dublín divendres i va morir poc temps després, segons l'Irish Times.

Instal·lat a Beirut durant dècades, Fisk va ser una de les firmes més valorades de la premsa britànica pel seu caràcter anticonformista, la seva ploma didàctica i la seva visió iconoclasta dels conflictes que recorren la regió.

Entre d'altres fites periodístiques, va aconseguir entrevistar fins a tres ocasions al líder d'Al Qaida, Ossama bin Laden, entre 1993 i 1997, i els seus articles eren igualment buscats i admirats pels lectors en el món àrab, on se li professava una admiració gairebé més gran que al Regne Unit,

El diari The New York Times va arribar a catalogar-lo com "el corresponsal més famós a Gran Bretanya".

Nascut a Maidstone (sud-est d'Anglaterra) el 1946, va ser destinat pel Times el 1972 a Belfast en el pic de l'conflicte nord-irlandès i després va cobrir per al mateix periòdic la Revolució dels Clavells a Portugal. Des de 1976 va traslladar la seva residència al Líban, on va escriure Pity the Nation i va desembarcar a The Independent al 1989, diari per al qual va seguir escrivint fins a la seva mort.

Els seus articles, en moltes ocasions, van ser contra els governs occidentals: el 2003 va criticar amb força la invasió de l'Iraq i en els últims anys va ser acusat de ser complaent amb el règim autoritari de Baixar al Assad a Síria.

Malgrat ser britànic, Fisk sempre es va sentir molt lligat a Irlanda, on havia realitzat els seus estudis al Trinity College.

Reaccions a la seva mort

El primer ministre irlandès, Micheál Martin, va retre homenatge al periodista mitjançant un "tuit" en el qual va destacar que va ser "valent i independent, amb una comprensió profundament documentada de les complexitats de la història i la política de l'Orient Mitjà".

"Va ajudar a molta gent a entendre millor aquestes complexitats", ha afegit Martin, que s'ha declarat "entristit" per la notícia.

Anàlisi de la seva vàlua professional

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —