Mor Rosa Maria Sardà als 78 anys
Per Redacció
Publicat el 12 de juny 2020
Temps de lectura 2 minuts

L'actriu Rosa Maria Cerdà ha mort a Barcelona als 78 anys, segons ha informat l'Acadèmia del Cinema en un tuit. Guanyadora de dos premis Goya com a Millor Actriu de Repartiment a Sin vergüenza i a ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo?. Entre d'altres distincions, va rebre la Medalla d'Or de l'Acadèmia el 2010 i la Creu de Sant Jordi el 1994, un premi que va tornar el 2017.

També va ser humorista i presentadora i, recentment, havia fet públic en una entrevista amb Jordi Évole que tenia càncer: "Tinc càncer, però no saben on i s'ho inventen". 

L'actriu va tenir una llarga trajectòria a la televisió als setanta amb la Trinca i va fer el salt ràpidament al cinema. Als últims anys, la seva carrera ha estat especialment lligada al teatre. 

Del teatre al cinema

Nascuda el 30 de juliol de 1941 a Barcelona, va ser una actriu vocacional i autodidacta d'una família molt vinculada al món de l'espectacle. El seu besavi i la seva àvia van ser actors i era germana del periodista Xavier Sardà. El seu fill, Pol Mainat —que va tenir amb Josep Maria Mainat, membre del trio còmic La Trinca— també és actor.


Va debutar als escenaris amb l'obra Cena de matrimonios d'Alfonso Paso, tot i que també ha tingut una trajectòria com a actriu de cinema i televisió, així com de directora. El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista a Knack, el 1969, i des d'aleshores es va consagrar com a actriu. A Barcelona, va interpretar Esperando a Godot, de Samuel Beckett, i Madre Coraje y sus hijos, de Bertold Brecht. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Sagarra i Mario Gas, entre d'altres.

En la dècada dels 80 va saltar al cel·luloide sota la batuta de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons o Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment a Sin vergüenza, de Joaquín Oristrell i a ¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, i la Medalla d'Or de l'Academia de Cine.


Sardà també va tenir un enorme èxit com a presentadora des dels seus inicis a Festa amb Rosa Maria Sardà i Las noches de la tía Rosa, fins a Vídeos de primera i Ahí te quiero ver (Premi a la Millor Presentadora de l'Any). També va presentar les gales dels Premis Goya de 1994, 1998 i 2002.

L'actriu catalana també va rebre el Premi Butaca d’Honor del Teatre de Catalunya, el Premi Actua d’AISGE, el Premi d'Honor Zinegoak, la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts, el Max d’Honor 2015 "per ser una figura clau en la història de les Arts Escèniques" i el Premi Feroz d’Honor 2016, atorgat per l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —