Padrina
Per ACN
Publicat el 09 de juliol 2021

Les morts atribuïbles a la calor a Europa augmentaran ràpidament les pròximes dècades si no s'implementen mesures per mitigar l'escalfament global del planeta. Així ho projecta un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) publicat a 'The Lancet Planetary Health'. La investigació conclou que un 7% de les morts entre el 1998 i el 2012 en 16 països europeus es poden atribuir a les temperatures extremes.

En el període estudiat les temperatures fredes van tenir un impacte sobre la mortalitat fins a deu vegades superior al de les càlides però les projeccions fetes pels investigadors apunten a un possible canvi de tendència els pròxims anys a causa del canvi climàtic. Per això, criden a adoptar mesures amb "urgència".

Diferents escenaris

Els investigadors han pres com a referència les dades del període 1998-2012 i han combinat diferents models climàtics per fer projeccions fins a finals del segle sota tres escenaris diferents en funció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. En l'escenari d'emissions més altes sense cap tipus d'adaptació, les morts per calor extrema arribarien a sobrepassar la mortalitat atribuïble al fred.

En qualsevol cas, totes les projeccions fetes indiquen un augment progressiu de les temperatures i, en conseqüència, les morts atribuïbles a la calor. "La diferència entre els escenaris plantejats està en
el ritme a què es produeix l'augment de les morts associades a la calor", explica Èrica Martínez, investigadora d'ISGlobal i autora de l'estudi.

Segons Martínez, les dades apunten a una estabilització i fins i tot un descens de les xifres totals de mortalitat atribuïble a les temperatures en els propers anys, seguida d'un increment molt pronunciat que podria produir-se a partir de la meitat de segle o cap al final del mateix, en funció de les emissions.

Per la seva banda, l'investigador Marcos Quijal, també autor de l'estudi, subratlla que l'escalfament a Europa en les últimes dècades s'ha produït a un ritme més ràpid que en qualsevol altre continent. En aquest context, afegeix, els models de projeccions fets preveuen un augment "desproporcionat" de la mortalitat per calor en els països de l'arc Mediterrani.

Amb els resultats a la mà, l'investigador Joan Ballester conclou que cal adoptar mesures de mitigació de caràcter global amb urgència. "Si només s'adopten en països o regions específiques no resultaran efectives", adverteix el també autor de la publicació.

Treball

L'estudi s'ha fet en el marc d'EARLY-ADAPT, un projecte finançat pel Consell de Recerca Europeu que analitza els factors ambientals, socioeconòmics i demogràfics que intervenen en l'adaptació al canvi climàtic. Aquest és el primer estudi en aquesta àrea d'investigació basat en models epidemiològics del conjunt de la població, i no restringit només a poblacions urbanes.

Els països analitzats són: Espanya, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, França, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca i Suïssa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —