La mort d'un altre afroamericà per trets d'un policia blanc revifa la tensió als EUA
Per EFE i Redacció
Publicat el 14 de juny 2020

La mort d'un altre jove negre, Rayshard Brooks, per trets d'un agent blanc ha causat una profunda commoció a Atlanta (Geòrgia, Estats Units) i ha provocat aquest dissabte la dimissió de la cap de Policia de la ciutat, Erika Shields.

Brooks, de 27 anys, va morir després de ser tirotejat la nit del divendres en l'aparcament d'un restaurant de menjar ràpid, després de resistir-se a ser detingut i forcejar amb dos agents blancs, segons va informar en un comunicat el Buró de Recerca de Geòrgia (GBI, en anglès).

L'incident, captat parcialment en un vídeo que ha circulat ràpidament en les xarxes socials, ha passat en plena onada de protestes per a denunciar la violència policial contra les minories arran de la mort de George Floyd.

Dormia al cotxe

Divendres a la nit la policia va acudir a l'aparcament després de rebre una "queixa que un home estava adormit en un vehicle aparcat davant de la finestreta" del restaurant, la qual cosa dificultava la recollida d'aliments a altres clients, va indicar el GBI.

Els agents van fer una prova d'alcoholèmia a Brooks i, després de confirmar que estava begut, van intentar detenir-lo, però el jove "es va resistir i va començar un forcejament" entre els tres, apunta la nota. "L'agent de policia va treure una pistola de descàrrega elèctrica, i els testimonis diuen que, durant el forcejament, Brook va fer-se amb el control d'aquesta pistola", afegeix.

Un primer vídeo difós a les xarxes socials mostra el forcejament amb els agents i com l'home aconsegueix escapolir-se d'ells i surt corrent, perseguit per un dels policies.


Mort a trets

Un segon vídeo publicat aquest dissabte pel GBI mostra com Brooks, després de fugir dels agents, va allargar el seu braç cap endarrere i va apuntar aparentment a l'agent amb la pistola de descàrrega elèctrica.

"En aquest moment l'agent d'Atlanta va agafar la seva arma, la va disparar i va impactar en el senyor Brooks, i aquest va caure a terra", va explicar en una roda de premsa el director del GBI, Vic Reynolds. El jove va ser "traslladat a un hospital local, on va morir després de l'operació", va indicar el GBI, el director del qual va demanar a la població que "no s'afanyi a l'hora d'arribar a conclusions" sobre l'ocorregut.


Un advocat de la família de Brooks, L. Chris Stewart, ha qüestionat la versió oficial en una roda de premsa, en assegurar que els testimonis amb els quals ha parlat no van veure a la policia fer un test d'alcoholèmia a la víctima i subratlla que una pistola elèctrica no és una arma letal. "La seva vida (del policia blanc) no estava en risc immediat quan va disparar aquest tir", va recalcar Stewart.

El debat sobre el racisme és especialment viu a Geòrgia, on al febrer passat dos homes blancs van matar a tirs a un jove afroamericà desarmat, Ahmaud Arbery, en un incident gravat en vídeo i que va generar commoció pel retard a detenir als implicats.

Una dimissió i un incendi

L'alcaldessa d'Atlanta, l'afroamericana Keisha Llanci Bottoms, va anunciar ahir en una roda de premsa  que la cap de Policia de la ciutat, Erika Shields, havia presentat la seva dimissió. El cessament es va informar poc després que activistes locals exigissin la renúncia de Shields i que desenes de persones es manifestessin a Atlanta per denunciar el succeït.

"A la família del senyor Brooks: no hi ha paraules prou fortes com per a expressar lo sincerament que lamento la seva pèrdua", va dir Bottoms, que està entre les polítiques demòcrates que Joe Biden planteja seleccionar com a candidata a la Vicepresidència en les eleccions de novembre als EUA. L'alcaldessa va opinar, a més, que l'ocorregut no va ser "un ús justificat de la força letal" i va demanar "l'acomiadament immediat de l'agent" que va disparar a Brooks.


L'incident ha causat protestes massives que a última hora d'ahir van derivar en l'incendi per part d'alguns manifestants del restaurant Wendy's on es va produir l'incident; i en el bloqueig temporal d'una autopista, arran del qual es van fer diverses detencions.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —