Gran Dictador
Per EFE
Publicat el 28 de març 2021

La casa de camp suïssa on l'actor i director Charles Chaplin va viure "exiliat" els seus últims 25 anys, avui convertida en un museu en el seu honor, celebra amb una exposició el 80 aniversari de El Gran Dictador, la seva pel·lícula més arriscada, amb un missatge de llibertat que encara ressona.

La mostra, oberta fins al 29 d'agost en aquest museu amb vista als Alps, anomenat Univers Chaplin, rememora una pel·lícula estrenada a l'octubre de 1940, abans fins i tot que els Estats Units entrés en la Segona Guerra Mundial, i que Chaplin va tirar endavant enmig de dificultats financeres i pressions en contra.

La casa de camp suïssa de Chaplin

Amenaces de mort i por durant el rodatge

"Va rebre amenaces de mort durant el rodatge (el 1939), i va dubtar si estrenar-la per si podia posar en un risc encara major els jueus, però fins i tot el president estatunidenc (Franklin D. Roosevelt) li va animar que l'acabés", relata a Efe la cap de premsa del museu, Annick Barbezat-Perrin.

L'exposició revela, gràcies a fotos inèdites de Dan James (ajudant personal de Chaplin) detalls desconeguts de la icònica pel·lícula, en la qual l'artista britànic encarnava dos personatges: un anònim barber jueu i Adenoid Hynkel, un trassumpte d'Adolf Hitler que dirigia amb mà de ferro la nació de Tomània.


Les fotos de James mostren per exemple escenes rodades però mai vistes de la pel·lícula en les quals Hynkel muntava en un dirigible de joguina, o jugava amb una mascota de la seva esposa en la ficció, un mico, que finalment no va aparèixer en el film. Tampoc un ruc que havia de fer la salutació nazi amb la seva cua. "A més s'exposa la jaqueta original que Chaplin portava quan encarnava Hynkel, que descobrim en una col·lecció privada aquí a Suïssa", explica Barbezat-Perrin.

L'exposició també aclareix aspectes poc coneguts del rodatge, com el fet que els tancs que apareixen al final de la pel·lícula, sortint de manera còmica de munts de fenc, eren en realitat miniatures, o que Chaplin realment va rodar boca avall algunes de les escenes inicials en avioneta.

Humor arriscat

L'objectiu, en qualsevol cas, és recordar una pel·lícula que s'adapta com a poques a la tòpica expressió "avançada al seu temps", en demostrar que es podia fer humor de personatges tan sinistres ja llavors com Hitler o Mussolini (reconvertit en el film en Benzino Napoloni, generalíssim de la nació de Bacteri).

"Chaplin sempre va estar molt orgullós d'aquesta pel·lícula, que encara és molt rellevant en el context polític actual", ja que "és un recordatori que la nostra llibertat no està garantida, que encara hi ha dictadures en molts països i ha de valorar-se la llibertat", assenyala la responsable de premsa del museu.


El Gran Dictador també va demostrar que mentre es feia humor es podien reivindicar valors com la llibertat o la igualtat, si bé el propi Chaplin va admetre anys després que si llavors s'haguessin conegut les atrocitats del règim nazi amb els jueus hagués reconsiderat el fer o no la pel·lícula.

No obstant això, d'altra banda, el destí semblava "condemnar" Chaplin a rodar aquesta pel·lícula, per la seva curiosa vinculació amb Hitler: tots dos havien nascut gairebé alhora (a l'abril de 1889, amb només quatre dies de diferència) i els dos compartien un característic bigoti "raspall de dents".

"La premsa d'aquella època ja comparava sovint l'aspecte de tots dos, i Chaplin solia fer broma dient que Hitler li havia robat el bigoti per a guanyar simpaties entre la gent", recorda Barbezat-Perrin.

El primer "talkie"

La pel·lícula va ser també important en la carrera de Chaplin perquè va ser la primera en la qual no encarnava al seu personatge més famós, el rodamón Charlot, i també la primera en la qual l'actor, durant molts anys poc inclinat al cinema sonor, tenia veritables diàlegs. Quatre anys abans, a Temps Moderns, Charlot havia parlat per primera i última vegada al cinema, encara que ho va fer cantant una cançó en un idioma incomprensible que Chaplin va improvisar sobre la marxa.

L'actor i director londinenc, que en molts dels seus films va mostrar el seu compromís amb els més marginats i una certa rebel·lia amb el poder establert, va deixar els Estats Units a principis dels anys 50, després de ser acusat de comunista en el context del maccarthisme, i va viure amb la seva enorme família a Suïssa fins a la seva mort el 1977.

En el 80 aniversari de El Gran Dictador, Univers Chaplin també anima els aficionats al cinema a retre-li homenatge entrant en la web letusallunite.world per a participar amb les seves fotos en l'elaboració d'un cartell que reproduirà les paraules del mític discurs final del film.

"Lluitem pel món de la raó, un món on la ciència, el progrés, ens condueixi a tots a la felicitat", deia Chaplin al final d'aquest discurs: unes paraules que, vuit dècades després, continuaran sonant amb força en la ment de l'espectador.


Text per Antonio Broto

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —