Els motius de la devaluació comptable dels jugadors del Barcelona
Per EFE
Publicat el 26 d’agost 2021

Dels 481 milions d'euros de pèrdues amb els que el Barcelona ha tancat l'exercici 2020-2021, 141 pertanyen a la devaluació comptable de jugadors de la plantilla del primer equip masculí de futbol, una maniobra financera que permet computar com a pèrdues l'amortització pendent. Aquests 141 milions de devaluació pertanyen, segons ha avançat el diari 'Sport', a cinc jugadors: Philippe Coutinho, Matheus Fernandes, Miralem Pjanic, Neto Murara i Samuel Umtiti. Així apareix en el tancament de comptes que el club blaugrana va enviar a LaLiga el 30 de juny.

Això vol dir que el Barcelona va considerar com a pèrdues les amortitzacions (el cost del fitxatge del futbolista dividit pels anys de contracte) pendents de cadascun d'ells, una acció que li permetrà comptar com a guanys qualsevol ingrés que obtingui per aquests actius des del passat 1 de juliol sempre que els hagi donat un valor de mercat zero, cosa que el club no ha especificat. El que és segur és que el Barcelona va considerar que a 30 de juny de 2021 aquests cinc jugadors tenien un preu de mercat inferior al que es va pagar pel seu traspàs quan van arribar a l'entitat blaugrana.

En aquest sentit, especialment significatius són els casos de Coutinho i Pjanic. El brasiler va costar 160 milions d'euros (120 més variables) i va signar per cinc temporades, de les quals li queden dues per complir. Per tant, encara hi hauria uns 60 milions per amortitzar que, en cas de no haver devaluat el seu valor de mercat, s'haguessin restat del que pogués ingressar el Barça per un traspàs.

Pjanic va arribar l'estiu passat a la disciplina blaugrana després que el club pagués 65 milions d'euros (60 més variables) per ell i signés un contracte per quatre temporades, de les quals li queden tres per complir. Per tant, la seva amortització pendent abans de l'operació de la junta de Laporta era d'uns 48 milions.

Aquesta maniobra financera no es pot fer en el sentit invers. És a dir, a un jugador no se li pot atorgar un valor superior en els actius del club d'un curs a un altre per molt que es consideri subjectivament que el seu rendiment en el terreny de joc s'ha incrementat. Per aquest motiu, qualsevol jugador sortit de la Masia sempre suposarà guanys pel Barcelona si l'acaba venent a un altre club.

Dels cinc jugadors devaluats només n'hi ha un que tingui garantida la seva plaça en la plantilla quan es tanqui aquest mercat de fitxatges: Philippe Coutinho. Miralem Pjanic i Samuel Umtiti no han estat ni convocats en els dos primers partits de Lliga, Neto vol ser titular i és conscient que al Barça no tindrà aquesta possibilitat, i a Matheus Fernandes se li va rescindir el contracte aquest estiu. 

Text de Sergi Escudero

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —