Moviments en defensa de l’habitatge ocupen la seu del fons d’inversió Cerberus en protesta pels desnonaments 
Per ACN
Publicat el 30 de novembre 2020

Diversos moviments per l’habitatge de Catalunya han ocupat aquest matí la seu d’Hava Real State, la immobiliària que gestiona el fons d’inversió Cerberus, reclamant lloguers socials en diversos pisos de la seva propietat. Una quarantena d’activistes vestits de vermell han entrat a les oficines de la immobiliària per exigir “un interlocutor vàlid” que aturi tots els procediments que Cerberus té oberts.

Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Maria Antònia Castellana ha explicat que hi ha més de dues-centes famílies afectades pel “fons voltor”. “L’objectiu és que la lluita que comença amb Cerberus serveixi d’exemple per a altres fons voltors”, ha dit una de les portaveus de la protesta, Clàudia Ruscalleda.

Foto: Lorena Sopena

“No pot ser que cada dia hi hagi 10 desnonaments mentre hi ha una llei que obliga els grans tenidors com Cerberus a oferir lloguers socials”, ha dit Ruscalleda. En aquesta línia, ha demanat que el fons inversor compleixi la llei 24/2015, aturi els desnonaments i ofereixi un lloguer social a les famílies afectades. 

“Els fons voltors són els principals responsables de la crisi de l’habitatge”, ha afegit Ruscalleda. La portaveu ha assegurat que aquests fons són “opacs, difícils d’entendre i de localitzar” perquè no tenen una cara visible. “Per això hem vingut aquí, per posar cara a aquests monstres i desemmascarar-los”, ha dit. A més, ha assegurat que el fons “s’ha quedat amb les cases de la gent que durant la crisi del 2008 no va poder pagar la hipoteca” i acumula més de 160.000 propietats a tot l’Estat. 

Segons han explicat els activistes, Cerberus és un dels fons d’inversió “més gran a escala internacional, amb múltiples negocis en el sector armamentístic, sanitari, en els fons privats de pensions i en l’especulació immobiliària”. De fet, han recordat que el 2017 Cerberus va firmar un acord amb el BBVA per a la gestió de pisos de la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancaria (SAREB), i va crear la immobiliària Divarian. “Garantir el dret a l’habitatge és incompatible amb fer de l’habitatge un negoci”, ha dit Ruscalleda. 

Foto: ACN

Una de les afectades, Ana Maria Banegas, del barri de Gràcia, ha explicat que fa un any va perdre la casa quan el "fons voltor" Cerberus va comprar l’edifici conegut com el Armadillo al BBVA. “No em van oferir alternatives”, remarca. Per això, demana “solucions” perquè aquests fons no puguin continuar operant de la mateixa manera que ho van fer en el seu cas. 

Agrupats sota el moviment Guerra a Cerberus, en la protesta hi han participat les PAH catalanes, el Sindicat de Llogaters i xarxes i sindicats d’habitatge de Catalunya. L’acció està previst que s'allargui durant tot aquest dilluns i hi haurà activitats i actuacions musicals. 

Totes les fotos són Lorena Sopena

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —