- opinió -

La multa a Fortnite no és cap joc: 500 milions per "posar en risc a nens i joves"

La FTC acusa Epic de vulnerar la Llei de Protecció de la Privacitat en Línia dels Nens i d'utilitzar "patrons foscos" per enganyar milions de jugadors

La FTC multa Fortnite per irregularitats
Per Pablo Mora
Publicat el 22 de desembre 2022

El comunicat de la Federal Trade Comision, de fa un parell de dies, assegura haver arribat a un acord amb els creadors de Fortnite que hauran de pagar 520 milions de dòlars. Els motius? Permeteu-me que qüestioni la seva consistència. En primer lloc: violar la COPPA, és a dir, la protecció en línia dels nens. I encara pitjor, segons la FTC, Fortnite és un forat de "patrons foscos" que enganya milions de jugadors perquè facin compres no intencionades. 

La sanció que afronta Epic, la desenvolupadora responsable del videojoc més massiu de la història, no és més que almoina. Epic pagarà 275 MUSD a la FTC per la violació legal i destinarà altres 245 milions per "reemborsar els consumidors afectats". En total, 520 milions i un parell de rècords: l'import de reemborsament més gran de la FTC en un cas de videojocs i la pena més gran mai obtinguda per violar una regla de la FTC. Tot plegat, no és gaire cosa per  auna desenvolupadora que ha facturat més de 10.000 milions de dòlars només amb Fortnite. 

L'altra cara de la moneda també ha parlat al respecte. El comunicat d'Epic no és ni una disculpa ni una lluita, és un "paguem perquè podem". Efectivament, poden. Els fets que apunta la FTC són del 2018 i des de llavors ha plogut prou. Ara la desenvolupadora està en una etapa més adulta, té enormes relacions comercials i ha solucionat la seva suposada conducta. Però, fins a quin punt és culpa de Fortnite

Els dos "problemes greus" que han propiciat aquesta multa són, per una banda, que "el xat de veu estava sempre obert i els nens podien patir assetjament" i "que les compres eren massa fàcils de fer si tenies la targeta de crèdit a mà". No sé, a mi em sona a nens massa petits sense supervisar per part dels pares. Els mateixos nens que després tenen accés il·limitat a Internet i videojocs per majors d'edat. 

Actualment Fortnite, que té un públic objectiu adolescent, és més conscient de la seva realitat i ha corregit totes les possibles fonts de problemes. Per als interessats, estan en el comunicat. Però el resum és aquest: és l'equivalent a posar obstacles de nadons per casa, protegir les cantonades de les taules i amagar les coses que semblen comestibles. 

Durant els últims anys, el videojoc en qüestió ha implementat uns serveis de "protecció del consumidor" totalment fora de sèrie, com una fantàstica política de cancel·lació i reemborsament de compres, que els adults— que sí que sabem el que fem, podem abusar. Potser la solució seria que, per confirmar una compra si ets menor d'edat, t'has de cruspir un plat de verdura. De segur que les "compres accidentals" baixen dràsticament. 

En definitiva, la FTC ha carregat contra qui sap que pot pagar. I així ha estat. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —