Mur
Per EFE
Publicat el 06 d’octubre 2020

No està erigit a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, sinó que es troba exposat en un barri de Nova York. Tampoc està aixecat amb filferro, ferro o formigó, sinó construït a base de "mentides"; concretament, de més de 20.000 mentides que suposadament ha pronunciat el president Donald Trump des que el 2017 va assumir el càrrec: es tracta de l'obra el Mur de les mentides

El director de l'emissora de ràdio independent Ràdio Free Brooklyn  del barri novaiorquès de Bushwick, Tom Tenney, confessa a Efe que estava buscant la manera de cridar l'atenció sobre les falsedats i mitges veritats del president abans que se celebressin els comicis presidencials, prevists per al pròxim 3 de novembre.

"Volia fer alguna cosa abans de les eleccions, volia contribuir amb el meu granet de sorra, així que vaig contactar amb The Washington Post per veure si ells podien donar-me la base de dades de totes les mentides de Trump que haguessin publicat en la seva pàgina web i van acceptar contents", explica Tenney davant del colorit Mur de les mentides

El periodista Tom Tenney i el fotògraf Phil Buehler, creadors del mur

Es tracta d'un enorme mural imprès, de 15x3 metres, en el qual les mentides del president estan col·locades de manera cronològica i diferenciades unes d'altres per colors. 

Així, per exemple, les blau clar parlen d'immigració, les blau fosc de política exterior, les vermelles sobre la seva biografia, les violetes de crim i les verdes de la COVID-19 la malaltia a la qual tantes vegades Trump ha llevat importància i que el va mantenir ingressat en un hospital militar durant el cap de setmana.

"Pensem que, fent això, des de la distància és una cosa que sembla com un ordinador que falla, que seria com una espècie de metàfora del que està succeint al nostre país. Després, quan t'hi acostes, pots veure que tots els components bàsics d'aquest problema tècnic són les mentides que Trump ha dit", explica Tenney.

El director de Ràdio Free Brooklyn afegeix que amb la decisió d'exposar-les en forma de mur també pretenen fer un paral·lelisme amb el mur que Trump va prometre construir entre els Estats Units i Mèxic durant la campanya electoral de 2016 per tal d'evitar que els immigrants entressin il·legalment al país. "Trump està construint un mur de mentides per mantenir fora la veritat", apunta el fotògraf Phil Buehler, cocreador de l'obra. 

Protesta visual

Tenney explica que la idea original no era aixecar aquest mur multicolor de mentides, sinó organitzar una marató en la seva estació de ràdio. Volia dedicar tota una setmana abans de les eleccions únicament i exclusiva a llegir, una per una, les més de 20.000 mentides recol·lectades.

Al seu temps, la pandèmia ho va trastocar tot, de manera que Tenney va contactar el fotògraf Phil Buehler, acostumat a imprimir fotografies en formats gegantescos, perquè convertís la seva primigènia idea oral en una obra visual i donar-li color a la taula d'Excel on hi havia recol·lectat totes les falsedats.

"M'encanta el caos que es veu quan estàs lluny i l'organització que hi ha quan t'hi acostes. Vam haver de treballar junts per intentar fer que signifiqués més que només 20.000 mentides", diu Buehler. Explica que gràcies a la seva disposició cronològica i a la seva organització temàtica per colors, es poden identificar taques grans que corresponen a èpoques en les quals un únic tema dominava els seus discursos, com la immigració o la polèmica sobre Ucraïna.


Per a l'autor de l'obra, d'alguna manera, Trump ha fet seva la frase atribuïda al dictador comunista Iósif Stalin: "La mort d'un home és un tragèdia, la d'un milió és estadística", però traslladant-la a les mentides i sobrecarregant el món amb elles. "Amb una mentida, tothom s'hauria centrat en ella. Amb 20.000 mentides, tothom menteix, no és res, és com un petit gra de sorra; però quan fas un pas enrere, simplement veus l'enormitat", afegeix.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —