El Museu més dolç del món, la ressurreció dels centres cívics i una mostra de cinema feminista - Diari de Barcelona

Sense ni un ral
El Museu més dolç del món, la ressurreció dels centres cívics i una mostra de cinema feminista
Les sis propostes gratuïtes, o gairebé, per a la setmana del 27 de novembre-3 de desembre
Un museu ple de llaminadures
El Museu més Dolç del Món aterra aquest divendres a Barcelona. La cúpula de Las Arenas, a la plaça Espanya, es convertirà fins al 10 de gener en un espai ple de dolços i llaminadures. Els qui el visitin podran fer-se fotos entre gelats de colors, ossets de gominola, núvols de sucre o xurros, entre d'altres. L’espai compta amb 12 sales temàtiques que, segons el director del museu, Christian Haltermann, pretenen que “la gent gaudeixi i intenti oblidar-se del que està passant des del març”. El museu aterra a la capital catalana després de triomfar a Lisboa i a São Paulo, amb una versió amb realitat augmentada per tal d’adaptar-se a les limitacions de la pandèmia.
El personal d'animació a l'entrada del Museu Més Dolç del Món
Tot i ser un museu itinerant, el museu varia segons la ciutat que visita. A Barcelona, hi ha quatre sales noves: és el cas de les sales dedicades a les fruites, als xurros i als xiclets. A més, també coincideix amb el fet d’aterrar durant els mesos de Nadal. Per això, a Barcelona també hi ha una sala dedicada a aquesta temàtica. La Xmas Music Box és un espai on els visitants “poden ser els protagonistes dels seus propis contes nadalencs”.
Torna La Mostra Internacional de Films de Dones
A la dècada dels 70 del segle XX, un seguit d’organitzacions feministes van reclamar la necessitat d’abordar temes i perspectives que, tot i la presència que tenien en l’agenda dels feminismes del moment, quedaven sempre fora dels cànons de la producció cinematogràfica majoritària. D’aquest procés van sorgir films creats a partir de processos de discussió col·lectius, fruit del treball dels activismes del moment.
És per això que La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona d’enguany, que se celebra a Filmin del 30 de novembre al 13 de desembre, recupera en els seus Manifestos Fílmics Feministes treballs d’alguns d’aquests grups a Europa i als Estats Units. Sheffield Film Co-Op i Leeds Animation Workshop, al Regne Unit; Iris Films, als EUA, el programa 150 ore, a Itàlia o Les Insoumuses, a França són els llargmetratges seleccionats. La projecció dels films anirà acompanyada d’un debat amb la participació de representants de diferents col·lectius posicionats programàticament en l’àmbit dels feminismes fílmics i que treballen actualment en el camp de la distribució, l’arxivística i la historiografia, com són els casos del Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir, Frauen und Film, Kinothek Asta Nielsen, Cinenova i Women Makes Movies.
La Mostra també ha preparat els "Cortos en femenino". Es tracta d’un programa itinerant de curtmetratges de realitzadores de tot l’estat Espanyol elaborat per TRAMA (Coordinadora de muestras y festivales de cine, vídeo y multimediarealizado por mujeres) amb la col·laboració de La Bonne. Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. Tots els curtmetratges d’aquesta secció estan subtitulats al castellà per fer-los accessibles a persones amb dificultats auditives.
Suc de síndria (2019), d’Irene Moray, és un dels curts que s’hi podran veure. Tracta la història de la Bàrbara i el Pol, que marxen uns dies de vacances. Envoltats de natura i amics, busquen passar-s’ho bé i alhora trobar un espai tranquil on poder gaudir de la seva intimitat. Amb el suport d’en Pol, enmig de la natura, entre llàgrimes i rialles, la Bàrbara sanarà velles ferides i redefinirà la seva sexualitat. El curt va guanyar el Goya a Millor Curtmetratge de Ficció (2019) i també el Millor Curtmetratge de Ficció als Premis Gaudí (2019).
El MACBA fa 25 anys
El 28 de novembre de 1995 el MACBA va obrir les portes per convertir-se en un espai de descobriment i experimentació en el qual desplegar noves formes de relació amb la història i amb l’art. 25 anys després, el centre convida tothom a un cap de setmana de portes obertes en el qual es podran visitar les següents exposicions: "Fina Miralles. Soc totes les que he sigut"; "Tony Cokes. Música, text, política"; "Acció: Una història provisional dels 90" i "Plaga", així com la mostra permanent "Un segle breu: Col·lecció MACBA". També és una oportunitat per conèixer l’obra que, amb motiu de l’aniversari, s’instal·là a l’atri del museu, "Enderroc", una nova incorporació a la col·lecció de l’artista Ignasi Aballí.
Cinema per als drets humans
The War on Journalism: The Case of Julian Assange (La guerra al periodisme: el cas de Julian Assange) és el títol triat per inaugurar, el pròxim dimarts 1 de desembre, la 17a edició del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona (FCDHBC), un esdeveniment que permetrà visualitzar més d'un centenar de metratges fins al 5 de març del 2021, en aquesta ocasió mitjançant diferents plataformes digitals a causa de la situació sanitària. L'organització, l'entitat Drets en Acció, recorda que el Festival està pendent del cas Assange des del principi, l'any 2014, i a la roda de premsa de presentació del certamen hi ha participat John Shipton, pare de Julian Assange, així com Nils Melzer, relator de l'ONU, Juan Luis Passarelli, director del documental inaugural, i Toni Navarro, director del FCDHBC. El passi de The War on Journalism: The Case of Julian Assange suposarà la seva estrena mundial.
Barcelona Districte Cultural torna a l'activitat
Aquest cap de setmana, del 27 al 29 de novembre, torna l’activitat escènica als centres cívics amb Barcelona Districte Cultural, que està reprogramant moltes de les mostres que s’havien cancel·lat. Pel que fa al teatre, torna Ritos de amor y guerra, de Comando Señoras, una proclama feminista que es pot veure avui el divendres 27 al Centre Cívic Can Clariana Cultural. També avui, al Centre Cívic La Farinera del Clot, es representarà Ramon, de la Companyia Eòlia, i demà dissabte 28 eMe, de Carlo Mô, al Centre Cívic Zona Nord. Quant a la dansa, la Cobosmika Company porta ScRakeja’t 2.0, un espectacle per apropar la dansa als més joves.
Magalí Sare i Manel Fortià
Si parlem de música, el divendres teniu tres opcions: el Centre Cívic Casa del Rellotge ofereix el concert de Magalí Sare & Manel Fortià Fang i núvols; al Centre Cívic La Sedeta, l’Orquestra ReuSònica Trio presenta Fem música de l’insòlit, on fan música amb instruments reciclats; el grup femení KeTekalles presenta el seu àlbum Remendar el caos al Centre Cívic Albareda a ritme de rumba, funk i una mica de cajón i guitarra. KeTekalles farà un segon concert al Centre Cívic El Coll, el dissabte. Els espectacles són gratuïts, però cal reservar les entrades a l’enllaç de cadascun.

