temple bel
Per EFE
Publicat el 24 d’agost 2020

El Museu Arqueològic de les ruïnes grecoromanes de Palmira, a Síria, va perdre unes 3.500 peces durant el temps que va estar ocupat per Estat Islàmic, va informar ahir diumenge el director general d'Antiguitats i Museus de Síria, Mohamed Hamud.

A dos dies de complir-se cinc anys de l'inici de la destrucció de Palmira a mans de Estat Islàmic, Hamud ha explicat a EFE que, a més de la pèrdua d'aquests béns museístics, els ocupants van fer centenars d'excavacions il·legals per la ciutat antiga, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Abans de l'inici del conflicte, Palmira, que compta amb una superfície de 10 quilòmetres quadrats, era un dels principals atractius turístics de la regió. No obstant això, Estat Islàmic va ocupar el lloc en dues ocasions: al maig de 2015, durant deu mesos i a partir de desembre de 2016, durant quatre, i ho va sembrar de mines i va danyar les seves estructures principals. A més de destruir diverses estàtues, va dinamitar els temples de Bel i Bal Shamín i l'Arc del Triomf, de 2.000 anys d'antiguitat, que encara no s'han pogut restaurar.

L'Arc de Triomf de Palmira, en ruïnes cinc anys després de la ocupació jihadista. Foto: Wikipedia

Hamud ha reconegut que, des de la recuperació per segona vegada de la ciutat per l'exèrcit sirià, el març de 2017, no s'ha fet cap treball de restauració significativa a Palmira, és a dir ni temples ni monuments, a causa de la falta de recursos financers, logístics i de l'experiència requerida.

Sí que s'han restaurat 70 petites peces en cooperació amb Rússia i Oman, que es van oferir a dur a terme aquests treballs en el seu Museu Nacional. A més, amb la cooperació del museu Hermitage de Sant Petersburg s'està treballant en la documentatció de la ciutat antiga usant la tècnica d'enregistrament de 3D.

Les recuperacions importants, com les del Temple de Bel i l'Arc del Triomf, destrossats pels jihadistes d'Estat Islàmic, necessiten una gran quantitat de diners i l'Estat sirià no es pot permetre actualment aquest esforç financer després de nou anys de guerra civil.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —