Nadal-Federer, Lakers-Celtics i altres rivalitats històriques de l'esport - Diari de Barcelona
LLEGENDES DE L'ESPORT
Nadal-Federer, Lakers-Celtics i altres rivalitats històriques de l'esport
El manacorí suma el seu vintè Grand Slam i els angelins el seu dissetè títol de l'NBA, igualant els seus eterns rivals

Cap de setmana d'emocions fortes al món de l'esport. Si el diumenge a la tarda Rafa Nadal es desfeia del serbi Novak Djokovic per un aclaparador 0-6, 0-2, 5-7 per aconseguir el seu tretzè Roland Garros, poques hores després, ja de matinada, eren Los Angeles Lakers de Lebron James i Anthony Davis els qui vencien als Miami Heat a la bombolla d'Orlando, per col·locar el 4-2 a la final de l'NBA.
Dues victòries que, més enllà de la coincidència en el temps, tenen un nexe en comú, ja que han permès al tenista manacorí i a l'equip californià situar-se al capdavant de la classificació general de títols, amb 20 Grand Slams i 17 títols de l'NBA, respectivament.
Una posició que, d'altra banda, tots dos comparteixen i no amb un rival qualsevol: Rafa Nadal amb Roger Federer i Los Angeles Lakers amb els Boston Celtics. Rivalitats històriques que ara, amb el pas dels anys, s'han vist equilibrades a les vitrines i que no són una excepció en el món de l'esport.
El tenis, terra de rivalitats per excel·lència
Esportivament parlant, el duel Nadal-Federer és insuperable. No tan sols perquè són els dos tenistes amb més Grands Slams de tota la història (20), sinó també perquè han compartit època amb el tercer d'aquesta llista, Novak Djokovic (17).
Tot i això, a nivell emocional res tenen a envejar-li altres enfrontaments ja mítics com el que van protagonitzar el suec Björn Borg (11) i l'estatunidenc John McEnroe (7) a la dècada dels vuitanta o els nord-americans Pete Sampras (14) i Andre Agassi (8) als noranta, en una contesa que es va acabar traslladant fora de les pistes.
En el circuit femení, també són molt recordats els frenètics duels entre les estatunidenques Chris Evert (18) i Martina Navratilova (18) i entre l'alemanya Steffi Graf (22) i la sèrbia Monica Seles (9). En aquest segon cas, la rivalitat va tenir un desencadenant tràgic, quan Günther Parch, un home obsessionat amb Graf, va apunyalar a Seles durant un partit, allunyant-la durant 28 mesos de les pistes a causa de les ferides. Actualment, Serena Williams domina la classificació com a tenista amb més Grand Slams (23).
Altres esports individuals que ens han deixat rivalitats llegendàries són la boxa, amb els històrics combats de Muhammad Ali contra Joe Frazier o George Foreman, o el golf, amb els enfrontaments protagonitzats per Arnold Palmer i Jack Nicklaus. En aquesta disciplina, l'estatunidenc Nicklaus domina la classificació històrica de golfistes amb més títols de tornejos majors amb 18, tres més dels que ha aconseguit el seu compatriota Tiger Woods.
Competència sobre rodes
En el marc del ciclisme la paraula 'rivalitat' s'escriu en italià i s'emmarca en la figura de Gino Bartali i Fausto Coppi. Ambdós ciclistes van mantenir Itàlia dividida durant 10 anys a la dècada dels cinquanta, en una enemistat influenciada pel xoc públic entre els seus ideals religiosos (Bartali era catòlic convençut i Coppi agnòstic declarat). Gino acabaria la seva carrera amb 4 Giros i 2 Tours i Fausto amb 5 Giros i 2 Tours.
En la classificació general, el belga Eddy Merckx és el ciclista que més Grans Voltes (Tour, Giro i Vuelta) ha guanyat amb 11, seguit dels francesos Bernard Hinault (10) i Jacques Anquetil (8). Tots tres són els únics que han aconseguit vèncer en 5 Tours de França, juntament amb Miguel Induráin.
D'altra banda, en el món del motor, la Fórmula 1 va quedar immortalitzada per la intensa rivalitat entre Niki Lauda i James Hunt, que va arribar al seu punt culminant la temporada 1976 i que va estar a punt de posar fi a les seves vides. Anys més tard, naixeria una nova lluita, aquest cop entre el brasiler Ayrton Senna i el francès Alain Prost, que van mantenir una relació tant tensa com polèmica. En total, Prost aconseguiria quatre títols mundials, Lauda i Senna tres i Hunt un. Tots ells se situen darrere de Michael Schumacher (7), Lewis Hamilton (6) i Juan Manuel Fangio (5) en la classificació general.
Pel que fa al campionat de Moto GP, durant els últims anys hem estat testimonis del creixement de l'enemistat entre Valentino Rossi i Marc Màrquez. El que va començar com una relació d'admiració del jove pilot cap a l'italià ha anat derivant en una sèrie d'accions, caigudes i declaracions iniciades el 2015 i que ja són història de la competició. En títols de la categoria reina, Márquez (6) està tan sols a un de Rossi (7) en una taula que lidera l'italià Giacomo Agostini (11).
Rivalitat a l'altra costat de l'Atlàntic
L'esport estatunidenc té dues grans pugnes per antonomàsia i ambdues tenen a Boston com a protagonista. En el bàsquet, els Bostons Celtics i Los Angeles Lakers han compartit des de fa anys una rivalitat llegendària, que va viure el seu punt àlgid a la dècada dels vuitanta, amb Larry Bird i Magic Johnson com a principals exponents.
Ara, després de 57 anys de predomini verd com a franquícia més guanyadora, els angelins poden presumir d'haver atrapat a l'etern rival en la pugna, tot i que cinc dels 17 Larry O'Brien que llueixen a les seves vitrines els van aconseguir com a Minneapolis Lakers. Per sota, es mantenen els Chicago Bulls i els Golden State Warriors, amb sis títols cadascun.
Més desigualada està la lluita entre els Boston Red Sox i els Nova York Yankees a les Lligues Majors de beisbol, on els novaiorquesos acumulen 27 títols, pels 9 dels de Massachusetts. Malgrat tot, la realitat és que els Yankees tan sols han guanyat un títol en tot el segle XXI, per quatre dels Red Sox, que van acabar amb 86 anys de maledicció, avivant la rivalitat més gran dels Estats Units a cotes altíssimes. Completen el podi els Cardinals de Saint Louis (11) i els Athletics d'Oakland (9).
En futbol americà, els New England Patriots i els Pittsburgh Steelers dominen el caseller amb 6 títols Vince Lombardi, seguits dels Dallas Cowboys amb 6; mentre que en hoquei gel, dos equips canadencs, els Montreal Canadiens (24) i els Toronto Maple Leafs (13), dominen el palmarès de la Copa Stanley.

