Srebrneica
Per EFE
Publicat el 24 de juliol 2021

L'alt representant internacional per a Bòsnia i Hercegovina, Valentín Inzko, ha imposat aquest divendres una esmena al Codi Penal del país balcànic per la qual queda prohibit negar el genocidi i els crims de guerra comesos al país i glorificar a criminals de guerra.

"Qui aprovi, negui, disminueixi significativament o tracti de justificar el crim de guerra de genocidi, el crim de lesa humanitat o un crim de guerra, determinat per una sentència confirmada, serà castigat amb pena de presó de sis mesos a cinc anys", assenyala el text amb el qual Inzko ha complementat el Codi Penal bosnià. Aquesta prohibició no ha pogut ser adoptada fins ara davant l'oposició dels representants serbobosnians del país balcànic, devastat entre 1992 i 1995 per la guerra.

Inzko, un diplomàtic austríac d'origen eslovè, ha recorregut a les seves competències especials com a alt representant per imposar l'annex al codi penal, pocs dies abans que l'1 d'agost expiri el seu mandat i sigui reemplaçat per l'alemany Christian Schmidt.

Rebuig del nacionalisme serbo-bosnià

El líder serbobosnià, Milorad Dodik, ha rebutjat immediatament el decret de l'alt representant internacional i ha negat el genocidi d'Srebrenica, en què van ser assassinats més de 8.000 homes bosnians musulmans a les mans de tropes sèrbies.

"El genocidi no ha ocorregut i això és una avaluació duradora de tots nosaltres. No sucumbirem a les decisions que provenen de l'alt representant", ha dit en declaracions a la televisió regional N1 el membre serbi de la presidència sèrbia. Amb la seva decisió, Inzko "ha tancat el fèretre de Bòsnia i Hercegovina", ha dit Dodik i ha anunciat que la República Sèrbia de Bòsnia iniciarà ara el procés de separació del país.

"Inzko continua cometent crims contra el poble serbi. Amb això ha mostrat que odia els serbis", ha dit Dodik, que ha arribat a acusar el pare del diplomàtic austríac d'haver estat membre de la Gestapo, la policia secreta nazi.

A Belgrad, el ministre serbi de l'Interior, Aleksandar Vulin, ha dit que la decisió de Inzko és un "acte de venjança", que ha de ser "impedida o ignorada". Per part seva, representants bosnians musulmans han elogiat la decisió de l'alt representant.

"Per fi hi ha base legal per a castigar els que neguen el genocidi. Inzko pot anar-se'n ara d'aquest país com algú que serà inscrit en la seva història", ha dit el president de l'Assemblea d'Srebrenica, Camil Durakovic.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —