El negoci de robar bicicletes als Països Baixos: 600 milions d'euros l'any - Diari de Barcelona

Les màfies de furts de bicicletes als Països Baixos es fan cada any amb 600 milions d'euros, amb un interès creixent per les elèctriques, que més tard acaben a l'estranger o venudes per peces, fet que obliga els seus usuaris a instal·lar sistemes de rastreig GPS.
Precisament, per aquesta raó els holandesos utilitzen bicis antigues, sovint oxidades i poc atractives, com la que té el primer ministre holandès, Mark Rutte. D'aquesta manera, els seus propietaris minimitzen les probabilitats que els les robin.
Really so cool. Dutch Prime Minister Mark Rutte on his bike. No stretched or armoured car for this guy. Not protected by 8 armed body guards. https://t.co/Og3sEFtx4d
— Anthony (@anthonynotos) June 18, 2020
Les penes són baixes, la possibilitat que el lladre sigui atrapat també, i recuperar una de les 1.500 bicis robades cada dia a Holanda és pràcticament missió impossible.
Jos Kuppens, de l'agència holandesa d'investigació Bureau Beke, va participar en un seminari aquesta setmana per parlar del robatori de bicis a Holanda.
S'està observant "un sorgiment de bandes més organitzades i individus que operen de manera bastant professional" perquè "el preu de les bicicletes està augmentant i, per tant, l'atractiu de robar també", diu.
Fins i tot s'estan posant de moda els robatoris per encàrrec: "Tenim senyals que s'estan transmetent dades de vendes de la gent. Un venedor li diu a un lladre on buscar perquè algú acaba de comprar dues bicicletes", explica Kuppens.
Aparcaments públics i sistemes de rastreig
L'estudi elaborat per Beke suggereix que l'Estat holandès hauria d'invertir més en aparcaments públics per a bicicletes, la qual cosa els faria la vida més difícil als lladres perquè ja no podrien fer-se amb la bicicleta, trencant el cadenat o deixant una part d'aquesta lligada per emportar-se la resta i vendre les peces.
Aproximadament el 10% de les bicis robades no havien estat assegurades amb cadenat, i això que la recomanació de les assegurances és col·locar fins i tot un segon cadenat en la roda per protegir-se contra els furts.
Durant el 2019, es van vendre unes 420.000 noves bicis elèctriques a Holanda, la qual cosa fa que aquestes representin el percentatge més gran de bicis venudes en aquest any. L'augment de vendes i de robatoris d'aquestes bicis en concret ha fet que els usuaris optin per instal·lar sistemes de rastreig, ja que -diu la ANWB- les que tenen un transmissor GPS tenen moltes més possibilitats de ser recuperades.
Segons les seves estimacions, un 80% de les bicis elèctriques amb sistema GPS són localitzades, sempre que s'informi immediatament que van ser robades.
Les elèctriques, la nova tendència
Les bicicletes elèctriques en particular són ara l'objectiu principal, però una de carreres o una de ciutat elegant poden desaparèixer en un moment si es deixen descurades o en algun carreró, enlloc d'usar els aparcaments amb vigilància 24 hores.
Només el 2019 es van robar bicicletes per un valor de 600 milions d'euros al país, segons un estudi de Bureau Beke, que subratlla que la sostracció d'aquests béns té "un impacte econòmic", però també "emocional" per a molts ciutadans. Enguany, el nombre de víctimes ha disminuït, passant de 560.000 persones el 2017 a 466.000 el 2019, però el mal econòmic es manté igual, en els 600 milions d'euros anuals, perquè l'objectiu ara són les bicis més cares.
Del total, tan sols un 20% dels furts són denunciats i únicament es recuperen el 4% de les bicis tradicionals que desapareixen del lloc on van ser aparcades.
Electric bus, bikes, chatter; my kind of evening rush hour sounds. Welcome to ‘s-Hertogenbosch, Netherlands. pic.twitter.com/EpOzJhQIuO
— Mark Wagenbuur (@BicycleDutch) November 25, 2019
Un delicte no prioritari
El furt de bicis és el delicte contra la propietat més comuna a Holanda, un efecte secundari de la gran quantitat de velocípedes, cada vegada més cars, que circulen per un país de ciclistes, que tracta d'estimular encara més el seu ús per qüestions de mobilitat, per protegir el medi ambient i millorar la salut dels residents en els pròxims anys.
Localitzar les bicis robades no és la prioritat de la policia holandesa, per això bona part dels robatoris -la majoria a Amsterdam- mai es resolen.
"Cada any, la policia ha de processar un milió de denúncies. Per tant, haurem de prendre decisions i tenir una sèrie de prioritats nacionals. El robatori de bicis no és una d'elles. Per més molest que sigui el robatori d'una bicicleta, les recerques de casos individuals gairebé mai donen un resultat", va reconèixer el portaveu policial, Robbert Salome.

