Llei Rider
Per ACN
Publicat el 04 de desembre 2020

Les negociacions de la llei que ha de regular les plataformes digitals —l'anomenada "llei rider"— s'encallen després que el registre de plataformes i algoritmes no formés part de l'última proposta del govern espanyol. La reunió de la taula de diàleg social d'aquest dijous va acabar sense acord i amb els sindicats expressant malestar pel "canvi de rumb" del Ministeri de Treball i per l'actitud de la patronal, que no ha presentat cap proposta per escrit, segons UGT i CCOO. Fonts del diàleg social confirmen que la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) va proposar allargar les converses fins a principis del 2021, quan podrien coincidir amb la negociació de la pròrroga dels ERTOs. Per desencallar el procés abans de Nadal, el Ministeri ha convocat una reunió el 17 de desembre.

En un inici, CCOO va informar que la mesa s'havia "suspès sine die" però l'Executiu espanyol va confirmar ràpidament que la negociació continuava i no es postposava a després de Nadal. "La reunió de la taula de diàleg social que aborda la feina a través de plataformes ha acabat amb la clara intenció de continuar negociant", indiquen fonts del ministeri que dirigeix Yolanda Díaz.

L'actitud dels representants empresarials ha generat malestar entre els sindicats CCOO i UGT. "Si no hi ha una proposta de la contrapart és difícil arribar a un punt d'acord", ha afirmat a l'ACN el secretari de Joventut i Noves Realitats del Treball de CCOO, Carlos Gutiérrez, que ha lamentat que empreses com Glovo hagin "capturat" la CEOE i els d'Antonio Garamendi no estiguin facilitant la negociació.

Represa al gener

Fonts sindicals afegeixen que la petició de reprendre la negociació al gener que va fer la CEOE respon a una intenció de dilatar els processos i de guanyar temps, ja que durant el primer mes del 2021 s'ha d'afrontar una altra negociació important en el diàleg social, la pròrroga dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació, que els representants empresarials han demanat que es mantinguin tot el temps que calgui mentre duri la pandèmia.

Per la seva part, Gonzalo Pino, secretari de Política Sindical de la UGT, insisteix a dir que "hi havia més coincidències entre la patronal i el govern que amb els sindicats" i assegura que "portar al BOE la sentència del Tribunal Suprem" —que va reconèixer que un treballador de Glovo era un fals autònom— "no respon al principi" que regeix la negociació. El sindicat que dirigeix Pepe Álvarez es pregunta "de què serveix crear un observatori", tal com recull la proposta de l'Executiu, "si no sabem quantes plataformes hi ha" perquè no estan registrades.

D'altra banda, el Minsteri de Treball defensa que és un mediador i que només va incloure el registre de plataformes i algoritmes com a proposta sindical. Fonts coneixedores de les reunions expliquen que l'argument de l'equip de Díaz és que un registre de plataformes excedeix les seves competències.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —