dissonants
Per ACN
Publicat el 24 de febrer 2021

L'Escola Superior de Disseny ESDi i L'Estruch, fàbrica d'arts en viu de Sabadell, han creat el cicle Dissonants de performance i tecnologia amb artistes emergents de l'escena catalana, en el marc del màster en Comissariat d'Art Digital del centre i la Universitat Ramon Llull.

L'edició tindrà lloc del 26 de febrer al 2 de juliol de 2021 i acollirà sis performances que posaran en relació el cos i la tecnologia, tant analògica com digital, per visibilitzar allò que passa inadvertit, evidenciar unes certes dinàmiques i proposar altres polítiques en la relació entre l'ésser humà i l'aparell. Algunes són experiències interactives i unes altres unidireccionals, ha detallat el coordinador, Marco Tondello.

La coordinadora Morgana Ucher ha remarcat la "doble dimensió" de la performance pel fet de viure-la en viu i retransmesa, cosa que també farà reflexionar sobre les maneres de relacionar-se de les persones. El projecte neix a partir d'un seminari impartit per Oscar Abril, actual director de L'Estruch, sobre l'acte performatiu. Abril ha afegit que el projecte representa "una exploració" sobre la possibilitat de dur a terme projectes materials i concrets des de les estructures formatives, com un espai de pràctica per als alumnes.

Les sis performances seleccionades

Pel que fa a les performances seleccionades, la primera serà Postals d'un lloc que no existeix, de Roger Aymerich, que investiga les problemàtiques de la intel·ligència artificial provant de delatar-la. La segona serà Sand Walk, de Natalia Carminati amb la col·laboració de Laura Llaneli, en un projecte multidisciplinari que integra performance, so, vídeo livestream i instal·lació. Amb aquesta actuació, l'artista explora la percepció del temps i el desfasament que es produeix entre les temporalitats "reals" i les durades virtuals, utilitzant la imatge i el so com a unitats de temps.

Present Continuous, de Rubén Patiño i Kay Schuttel, serà la tercera proposta: una coreografia que explora la telefonia mòbil i el rol de l'audiència com a performer. Es tracta d'un treball basat en la idea de multiplicitat, simultaneïtat i moviment que investiga l'ús dels altaveus de múltiples telèfons per a la creació d'una composició sonora. La seguirà Paracronismos I, de Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez. Es tracta d'una projecció multicanal sobre pantalla, en la qual s'articula un recorregut a través del material d'arxiu fílmic sobre la dualitat entre naturalesa i cultura.

 


Radiorator, Agustina Palazzo proposarà un treball d'experimentació sonora, resultat de la percepció expandida que es genera en captar les freqüències de ràdio a través d'un casc tecnològic dissenyat i fabricat digitalment per l'artista. Tancarà el cicle El que pot caure per les esquerdes de l'habitació, en què Txe Roimeser habilita un espai per fer succeir "una cosa relacionada amb una recerca que esdevé amb els fluxos caòtics i inesperats del fracàs".

Cada estudiant del màster ha seleccionat, des de la seva pròpia sensibilitat, una de les performances generada per artistes de l'escena catalana. En concret, els comissariats aniran a càrrec dels alumnes Gabriela Brito, Arianna Esposito, Gabriel Virgilio Luciani, Carla Mengual Oltra, Núria Nia, Giorgia Scavo, Marco Tondello, María Valcárcel Maceira i Morgana Ucher.

Totes les accions tindran lloc a L'Estruch un divendres al mes a les 18 h, a excepció de la primera que inaugurarà el cicle en els Jardinets de Gràcia a Barcelona. L'esdeveniment serà introduït pels comissaris i serà retransmès en directe a les xarxes socials.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —