Neix Etnoscòpic, un festival de veus que "no és un aparador de cultures i folklores"
Publicat el 27 de maig 2021

El festival Etnoscòpic arrenca avui a Barcelona amb actuacions musicals i xerrades al Museu Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i a la basílica de Santa Maria del Mar. Neix de l’aliatge entre el MUEC i el festival Eufònic d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre. El festival ofereix activitats gratuïtes, per a les quals s’ha de reservar plaça, i activitats de pagament, amb entrades disponibles.  

La 1a edició d’Etnoscòpic serà presencial fins diumenge i vol "establir un diàleg artístic entre la cultura contemporània i les cultures d’arreu del món". Orbita al voltant de la disciplina de l’etnologia, que estudia les cultures del món, però també afirmen des de l’organització que "el festival vol ser un revulsiu de certes filies per allò exòtic que sovint dificulta la comprensió genuïna d’altres cultures i formes d’entendre i habitar el món". "Etnoscòpic no és en cap cas un aparador de cultures i folklores del món", han declarat.  

Comptarà amb activitats musicals, concerts i DJ sets que se celebraran al pati del museu, instal·lacions artístiques sonores i visuals de petit format que s’integraran de forma subtil en els diversos espais, performances de dansa i conferències a la sala d’actes. A més, Etnoscòpic també presentarà treballs a la Sala Sintètica, l’espai que acull propostes artístiques full 3D per ser consumides exclusivament de forma virtual.  


Imatge del productor i músic de Nairobi KMRU / Festival Etnoscòpic

Obertura amb KMRU

Una de les actuacions més esperades és la del productor i músic de Nairobi KMRU, un dels principals exponents de la música experimental d’Àfrica Oriental i un dels més nous i màxims representants de la música ambient. Obrirà el festival amb un concert exclusiu a la basílica gòtica de Santa Maria del Mar, avui a les 20.30 h.  

El festival també comptarà amb les actuacions musicals del portuguès Blacksea Não Maya, abanderat del so de la perifèria de Lisboa i de la combinació amb l’herència sonora africana, el pop radical psicodèlic d’Atomizador, i Adrià Grandia, amb la viola de corda, entre d’altres.  

Una altra acció la protagonitzarà l’artista Irena Visa, qui ha creat una audioguia alternativa en aparadors de diferents comerços del carrer Montcada i dins de la col·lecció del Museu Etnològic i de Cultures del Món per explicar els "possibles" usos reals d’aquells objectes que a simple vista no se sap què són. Al llarg dels quatre dies del festival també hi haurà espai per a la performance i la dansa, amb Toni Jodar i Raquel, amb peces es veuran en format de vídeoinstal·lació.  

Imatge de l’artista Irena Visa / Festival Etnoscòpic

S’han programat, finalment, tres xerrades: l’artista Rosa Amorós parlarà sobre els vincles entre la seva col·lecció privada d’art primitiu i la seva pròpia obra escultòrica; la periodista i productora cultural Tania Adam conversarà sobre les diàspores negres i les músiques africanes i el filòsof, escriptor i agitador cultural Franco 'Bifo' Berardi parlarà sobre les transformacions del treball, la societat i els mitjans de comunicació en l’era de la globalització. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —