El neologisme del 2021 a votació
Per Redacció
Publicat el 03 de desembre 2021

El diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) ha incorporat, fa literalment dos dies, 49 noves paraules, i precisament ahir es va obrir el període de votació per escollir el neologisme del 2021. Les entitats organitzadores, la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans, han presentat deu neologismes a votació.

La iniciativa es fa de manera conjunta, i des de fa vuit anys, cada mes de desembre. El període de votació es tancarà el 19 d'aquest mateix mes i l'endemà es farà públic el neologisme guanyador del 2021. El neologisme guanyador serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l'IEC com a candidat a entrar al diccionari normatiu.

Els candidats

Aquest any, opten al premi les següents paraules: 

ANTIVACUNES m. i f. i adj. Persona que està en contra de les vacunes perquè en qüestiona l'efectivitat o considera que poden ser perjudicials per a la salut.

CISGÈNERE m. i f. i adj. Persona en què la identitat de gènere que sent com a pròpia coincideix amb la que se li ha assignat en néixer.

CRONIFICAR v. tr. Fer esdevenir crònica alguna cosa, especialment una malaltia.

DISFÒBIA f. Aversió envers una persona discapacitada.

DISTÒPIC -A adj. Relatiu a una societat futura imaginària organitzada d’una manera opressiva o totalitària.

EDATISME m. Actitud discriminatòria envers una persona per la seva edat, especialment en el cas de persones d'edat avançada.

MONODOSI f. Dosi continguda en un medicament envasat individualment, destinada a prendre's d'una sola vegada.

NEGACIONISME m. Actitud que consisteix en la negació sistemàtica i irracional de fets històrics demostrats o de teories que tenen l'aval d'un consens científic unànime o pràcticament unànime.

PODCAST m. Fitxer de ràdio, de so o de vídeo destinat a la difusió per Internet.

PRESENCIALITAT f. Estat de l'activitat o de la persona que és present en un lloc determinat.

En les edicions anteriors, els neologismes guanyadors han estat: estelada (2014), dron (2015), vegà -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —