Grècia
Per EFE i Redacció
Publicat el 08 d’octubre 2020

El Tribunal d'Apel·lacions d'Atenes ha declarat de forma unànime la cúpula d'Alba Daurada, inclòs el seu líder Nikolaos Mijaloliakos, culpable de dirigir una organització criminal. Es tracta d'una decisió que fa història a Grècia i en el moviment antifeixista, en entendre que els crims comesos pels membres i militants de la formació, que va arribar a ser tercera política del país, van ser ordres d'una organització amb estructura criminal. 

Mijaloliakos i altres sis líders d'Alba Daurada han estat declarats culpables per direcció de banda criminal, mentre que altres 18 persones, la majoria d'elles exdiputades, ho han estat per pertinença a aquesta organització criminal. A més, Mijaloliakos i els exdiputats d'Alba Daurada, Yannis Lagós i Ilias Kasidiaris, han estat declarats culpables per possessió d'armes. 

Tan sols 10 dels 68 acusats van ser presents a la sala per escoltar la sentència. Entre ells no hi havia cap dels seus líders.

Manifestació antifeixista a Atenes

En el moment que s'ha fet publica la decisió, milers de persones han aplaudit i victorejat la decisió del Tribunal a través d'una manifestació multitudinària davant la sala, que segons la policia ha atret al voltant de 20.000 persones. Per la cèntrica avinguda Alexandras s'hi han acumulat pancartes amb missatges com "No són innocents", "El feixisme no és una opció, és un crim" o "Condemnin als nazis!".

Així mateix, tots els grans partits han estats presents per condemnar el feixisme, inclosa una representació del partit al Govern, el conservador Nova Democràcia, i els líders del principal partit de l'oposició, Syriza.

Poc després del veredicte, un petit grup de manifestants ha llençat còctels molotov i la policia antidisturbis, que ha desplegat uns 2.000 agents a Atenes en vista del veredicte, ha respost llançant a la multitud gasos lacrimògens, magranes atordidores i l'ha dispersat amb un gran canó d'aigua. 

El cas Pavlos Fyssas

Mentrestant, els aplaudiments han ressonat dins la sala i l'emoció de la família del raper antifeixista Pavlos Fyssas s'ha fet evident, l'assassinat del qual el 2013 va suposar l'espurna que va portar a aquest judici. Yorgos Rupakiás, l'assassí confés del raper i militant d'Alba Daurada, ha estat declarat culpable de tots els càrrecs, al mateix temps que 18 dels altres 20 acusats. 

A més, han estat considerats culpables tots els acusats per l'intent d'assassinat el setembre de 2012 de diversos pescadors egipcis i l'atac en 2013 a un grup de militants del sindicat comunista.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —