El projecte NILAK guanya el Premi Lluís Carulla 2020 d’emprenedoria cultural
Per Redacció
Publicat el 11 de desembre 2020

L'espai escènic itinerant NILAK ha estat guardonat amb el Premi Lluís Carulla 2020 al millor projecte cultural transformador. El projecte rep així 60.000 euros i 2 anys d’acompanyament empresarial a càrrec de Netmentora Catalunya. La sisena edició del guardó biennal, impulsat per la Fundació Carulla i que aposta i premia la cultura com a motor transformador de la societat, es va lliurar ahir la l’espai Ideal de Barcelona, en un acte que es va presentar en un format híbrid, presencial i en línia. Va comptar amb la intervenció, entre altres, de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. 

Teatre arreu de les comarques

NILAK proposa la creació d’un espai escènic itinerant que apropi les arts escèniques contemporànies a aquelles comarques catalanes que no tinguin teatres. El projecte recorda que el 26% de les comarques catalanes no en tenen i, per això, el projecte vol descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles de l’àmbit rural en l’epicentre de les arts escèniques en viu.

La proposta es durà a terme amb una carpa mòbil que tindrà les condicions tècniques necessàries per dur a terme espectacles, tallers, exposicions i creacions durant una estada de 15 dies a cada població. Aquestes activitats es treballaran juntament amb els habitants locals per generar una immersió al territori i establir-ne el diàleg i la cocreació, en especial amb les escoles. NILAK vol democratitzar l’accés a la cultura.

Per altra banda, Museu de Camins va guanyar el Premi a la millor idea cultural transformadora, guardonat amb 10.000€. Es tracta d’un projecte de museu a l’aire lliure que vol recuperar i preservar el conjunt de la xarxa de camins antics de la Vall de Siarb. A través de la preservació de la memòria històrica, la diversitat i la riquesa del paisatge, el museu divulgarà el llegat històric, natural i cultural de la vall. La resta de projectes i idees finalistes tindran accés a un fons de beques de 15.000€ en total i un seguiment cultural i empresarial.

La cultura com a motor de canvi

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, defensa que, ara més que mai, cal ser al costat de la cultura i dels que la fan possible si es vol construir una societat millor. Esteve considera que “estem vivint moments molt difícils. Moments d’incertesa, de por. Hem perdut les abraçades i la proximitat física, el carrer ha deixat de ser un espai de contacte, i la cultura ha patit el virus de manera descarnada i en primera persona".

En aquest sentit, la directora defensa que “la cultura és un dret del qual no podem prescindir, perquè ens fa vibrar, ens cohesiona i ens connecta des de les emocions i ens ajuda a viure moments complexos com el que vivim, i a imaginar com volem viure. Invertim en cultura. Perquè invertir en cultura és invertir en salut i en creativitat. En definitiva: és invertir en créixer.”

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —