Nira Juanco, primera veu femenina del videojoc FIFA: “És un pas important”
Per Redacció
Publicat el 23 de setembre 2020

La periodista canària Nira Juanco és pionera reincident. Si el 2009 va ser la primera reportera espanyola en un circuit de Fórmula 1 per a una cadena nacional de televisió, el 2020 s'ha convertit en la primera veu femenina del videojoc de futbol FIFA, no només a Espanya, sinó a tot el planeta.

La seva veu formarà part de l'edició en espanyol de FIFA21, la nova edició de la franquícia de simuladors de futbol de l'empresa estatunidenca EA Sports. L'última edició d'aquest videojoc va fer vibrar a 25 milions de jugadors i Juanco considera aquesta fita "un pas molt important" perquè les veus femenines tinguin presència en els videojocs, com la tenen en les retransmissions del futbol real.

En una entrevista amb l'Agència EFE, Juanco considera que tenir a dones narrant partits -tant virtuals com reals- és una cosa que "acabarà succeint" i confia que "a poc a poc" el videojoc vagi incorporant també als equips de futbol femení en les seves produccions, ja que fins al moment només inclou seleccions.

És la primera dona que posa veu al FIFA, no només a Espanya sinó a tot el món, què li sembla?
No era conscient que era la primera dona al món fins que l'altre dia va sortir la nota de premsa. Que et cridin per a posar veu al FIFA, que és el videojoc més venut a Espanya i a molts llocs ja era un orgull, ser la primera veu a Espanya ja era ‘guay’, però ser-ho a nivell mundial em dóna més responsabilitat.

Quan li ho van proposar?
Em van cridar al febrer, abans del confinament. Al principi no m'ho vaig prendre seriosament, perquè vaig pensar que era la típica proposta que després no acaba sortint. Vaig pensar que al final triarien a una altra persona, i quan ens van confinar no vaig saber res més. Però un dia al maig em van cridar, em van dir que havíem de gravar al juny i que em preparés. Va ser una notícia increïble, enmig del confinament que semblava que no anava a acabar mai, va ser un "subidón", perquè no m'ho esperava. Una notícia increïble en un moment lleig.


"És una iniciativa súper bona, tant per al videojoc com per a la pròpia societat"


Quina és la seva funció al videojoc?
Jo només estic en el mode 'Champions' i en en el mode 'Carrera'. Si estàs en 'Champions' jugant amb el Paris Saint-Germain, et pots assabentar d'altres resultats de partits que s'estan jugant alhora, i aquí entro jo. Quan hi ha un penal a un altre partit, o un gol, vaig informant dels partits simultanis. I en el mode 'Carrera', que és el que més ha millorat FIFA en aquesta edició perquè era el que més demandava la gent, tu pots ser un jugador o un entrenador, simular els partits i assabentar-te de partits que no estàs jugant i si hi ha penal a favor del teu equip pots entrar a llançar-lo. Mentre s'estan simulant partits en el mode 'Carrera' pots assabentar-te de com van altres partits, i aquí sóc jo qui va informant. És com un paper extra, Antonio Ruiz és el peu de camp i jo faig les desconnexions, però només en aquests dos modes. 

Com és el procés d'enregistrament: moltes hores, molta repetició, o hi ha molta tecnologia?
Tecnologia n'hi ha molta, però parlant amb el Manolo (Lama, narrador principal), ell em va dir: 'jo vaig al gra, si m'equivoco segueixo'. Al FIFA em van dir que Manolo era el que més ràpid gravava les seves frases de tot el món, amb diferència. Amb el confinament i les mesures higièniques va ser tot molt més fred, estava jo amb el tècnic de so que anava arxivant les veus, cadascun en una sala. I tenia per videoconferència a gent controlant el que deia i si pronunciava bé. Cada 15 minuts parava, i les frases incorrectes les repetíem. Al principi costa agafar el to, però una vegada que l'enxampes ja ho fas sense parar. Vaig estar tota una jornada fent-ho, eren diversos paquets de folis, però és molt divertit, una experiència. I com el videojoc és tan real, és molt fàcil. 

Fins al FIFA21 no hi ha havia cap veu femenina, quan ja fa anys que són habituals en la televisió.
M'imagino que és perquè ells treballen amb Paco, Manolo i Antonio des de fa molts anys i els funciona molt bé. Hauran pensat com millorar el FIFA cada any i hauran vist la possibilitat d'apostar per una dona. Espero que funcioni, que a la gent li agradi i comptin amb mi més vegades.
És un pas important perquè en altres països prenguin el relleu, perquè s'incloguin noies, que tampoc és tan estrany perquè és molt normal veure-les a la televisió, sobretot als peus de camp. M'imagino que això farà que s'introdueixi en altres països. Crec que és una iniciativa súper bona, tant per al videojoc com per a la pròpia societat.

Veus femenines

Perquè la presència femenina en les retransmissions esportives és una cosa ja molt habitual a Espanya des de fa anys. Vostè mateixa va ser reportera en Fórmula 1.
És la segona vegada que em veig en una situació així. Jo ja em veig realitzada, tinc moltes coses per fer encara, però vaig ser la primera veu femenina reportera a la Fórmula 1 per a la televisió a Espanya. Laia Ferrer a TV3 va començar sis mesos abans que jo, però per a la televisió nacional vaig ser jo la primera. Al principi va ser dur, jo anava amb pressió perquè és un món molt masculí, molt tècnic, i em van posar davant dels boxes per a esbrinar el que ocorria. Malgrat la pressió, quan et guanyes el respecte de la gent, sempre em van tractar com a igual, i ara la Fórmula 1 està plena de noies, no sols reporteres, sinó també als boxes. Un dels pilars de l'equip de (Lewis) Hamilton (sis vegades campió mundial), Mercedes, és una dona, El següent pas seria tenir una pilot. Aquest és un pas molt important, perquè en gairebé cap esport es barregen gèneres, però m'imagino que algun dia succeirà, o almenys que elles tinguin un campionat igual d'interessant. Encara que Tatiana (Calderón, pilot mexicana) ha competit amb homes i puntuant, fent coses importants. 


"Vaig ser la primera veu femenina reportera a la Fórmula 1 per a la televisió a Espanya"


Narrar partits és l'últim pas que li queda a les periodistes?
Sí, jo crec que acabarà succeint, perquè ho estem veient a tots els llocs, però el que hi ha funciona. Crec que Sara Giménez i Danae Boronat ja ho han fet, ho fan perfectament bé i seria un primer pas. Entenc que els equips de narradors actuals estan consolidats, però no crec que trigui molt. Durant el Mundial femení de França 2019 ja vam veure que narraven noies i ho van fer sense cap mena de problemes.

El videojoc té seleccions femenines, però no clubs. Li agradaria veure'ls en algun moment?
Això serà a poc a poc, perquè és una qüestió de drets, comprar llicències, m'imagino que serà un dels futurs passos. M'encantaria fer alguna cosa el dia que el futbol femení estigui present, perquè s'obririen un munt de portes. Sé que el món del futbol femení té un nínxol molt gran i la indústria del videojoc hi està treballant. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —