Projectes feministes
Per EFE
Publicat el 17 de gener 2021

És probable que si Albert Einstein hagués nascut dona, avui gairebé no ens sonaria el seu cognom perquè els mèrits dels seus estudis se'ls hauria emportat un home, un fenomen tan comú en la història que fins i tot té nom propi: és l'Efecte Matilda, que designa les injustícies comeses sistemàticament amb les científiques.

Nettie Stevens (descobridora dels cromosomes sexuals), Rosalind Frankin (descobridora de l'estructura de doble hèlix de l'ADN) o Lise Meitner (investigadora en radioactivitat i física nuclear), són només algunes de les moltes investigadores que al llarg de la història van haver de veure com els seus descobriments eren mereixedors de Premis Nobel que sempre van recaure en homes.

Però la conseqüència directa de silenciar el treball de les dones no només té efectes per a aquestes científiques, sinó també per a les generacions futures de nenes que creixen i s'eduquen sense referents femenins en els llibres de text o en els llibres d'història.

Per acabar amb aquesta injustícia, l'Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT) ha posat en marxa la iniciativa #NoMoreMatildas que busca augmentar les referències al treball de les científiques en els llibres de text escolars —de Primària, ESO i Batxillerat—, per despertar la vocació científica en les nenes i contrarestar els estereotips que, des de petites, els fan creure que són menys intel·ligents o vàlides per a la ciència que els nois.


La iniciativa #NoMoreMatildas, que compta amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya i amb el suport d'escriptores, científiques, institucions i mitjans de comunicació, arrenca amb la publicació de tres biografies imaginàries d'Einstein, Alexander Fleming i Schrödinger que no estan a la venda, però que poden descarregar-se a la web www.nomorematildas.com.

Les escriptores i periodistes Ángeles Caso i Carme Chaparro, i la catedràtica de Química Inorgànica i presidenta d'AMIT-Andalusia, Adela Muñoz Páez, signen els pròlegs dels toms, que compten amb textos de Nöel Lang i il·lustracions de Rodrigo García Llorca.

#NoMoreMatildas és una idea de Gettingbetter Creative Studio, amb la col·laboració de Dos Passos Agencia Literaria y Comunicación i producció de Kamestudio, per donar a conèixer l'Efecte Matilda i recuperar el protagonisme d'aquestes científiques que mai hauria d'haver estat invisibles.

Segons diferents estudis de la Universitat de València i de la Complutense de Madrid, els llibres de text de l'ESO tot just contenen un 7,6% de referents femenins enfront dels seus homòlegs homes i un 12% en les cites de treballs acadèmics.

A més, segons dades de la Unesco, el percentatge de dones en carreres científiques es redueix al 28,5%, encara que el més preocupant és el descens d'aquesta proporció.

A Espanya, en els anys vuitanta, la presència de dones en carreres científiques com l'enginyeria informàtica era del 30%, avui gairebé no arriben al 12%, mentre que en matemàtiques, les dones eren el 60% de l'alumnat l'any 2000. El 2018, la xifra havia baixat al 37%. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —