El fenomen de la música reaccionària. Des d’Aretha Franklin fins a Keha han escrit cançons que responen a d’altres ja existents
Publicat el 11 de novembre 2020

“La mateixa cançó, al canviar de persona, no diu el de sempre quan diu el mateix”. Així comença la cançó 19 días y 500 noches después (2019), de Travis Birds i Benjamín Prado, que explica la història de desamor entre Joaquín Sabina i la seva amant María però des de la perspectiva d’ella. Es va publicar l’any 2019, 20 anys després que Sabina llancés la famosa 19 días y 500 noches (1999), un hit de l’època que continua sent un himne per a molts cors trencats. I és que, tal com comença explicant la lletra, una mateixa història sempre té més d’una versió. Al llarg dels anys són moltes les cançons que s'han escrit com a reacció a d'altres ja existents, sempre amb un gir, una perspectiva diferent, donant un tomb a la narrativa.

 ‘19 días y 500 noches después’- Travis Birds i Benjamín Prado

'19 días y 500 noches' - Joaquín Sabina

L’himne feminista d’Aretha Franklin, Respect (1967), va néixer com a resposta a una peça d’Otis Redding amb el mateix nom. Aquesta parla de les penúries d’un home que passa el dia fora per portar diners a casa i que, quan torna, la seva dona no el tracta com ell voldria. La cançó reclama que les dones respectin els seus marits. Doncs bé, en escoltar aquesta lletra, Aretha Franklin va decidir fer una versió de la cançó per contestar al cantant. Ella dona veu a les dones i crida als quatre vents que són elles les que han de ser tractades amb dignitat: “All I’m askin’ is for a little respect when you come home” (L'únic que demano és una mica de respecte quan arribis a casa).

'Respect' - Aretha Franklin 

'Respect' - Otis Redding

Més exemples històrics es troben a les lletres de Love Will Keep Us Together (1975) de Captain & Tenille i Love Will Keep Us Appart (1980) de Joy Division, la segona va néixer com una reacció a la primera. També la famosíssima cançó Sweet Home Alabama (1974) de Lynyrd Skynyrd va ser una reacció a la cançó Alabama (1972) de Neil Young, on el sud dels EUA quedava retratat d’una manera força negativa. Skynyrd va decidir donar un tomb a la partitura per fer una peça en positiu sobre aquesta terra.

'Sweet Home Alabama' - Lynyrd Skynyrd

'Alabama' - Neil Young

Al llarg del temps, molts artistes han decidit reaccionar a les lletres de cançons alienes. Una de les més actuals, per exemple, és la famosa cançó de traper Keha, Ayer Me Llamó Mi Ex (2020), que respon Nicki Nicole i Trueno i la seva cançó Mamichula (2020). En aquest cas, sembla ser que la relació afectiva entre els cantants era real, i quan Niki Nicole i Trueno van explicar la seva versió de la ruptura, Keha va decidir fer pública la pròpia versió dels fets. En aquest cas les cançons són diferents i independents, però són causa i conseqüència l’una de l’altra.

Ayer Me Llamó Mi Ex’ - Keha

'Mamichula' - Trueno, Nicki Nicole i Bizarrap

El fenomen de les respostes musicals és una pràctica de moda. Entre les cançons de reggaeton, per exemple, es va donar amb Hawái de Maluma a la qual cantants com Beatriz Luengo van respondre en clau feminista. Una de les respostes la va fer la influencer Andrea Vilchez qui ha tornat a l’acció versionant Jeans de Justin Quiles, des de l’empoderament de la dona i que, a més, s’ha fet viral a TikTok.

'Jeans' - Andrea Vilchez

'Jeans' - Justin Quiles

Tota història té dues maneres de ser explicada. Tot i ser la mateixa experiència. La frase inicial de 19 días y 500 noches después resumeix els fets. Les lletres de les cançons s'inspiren, moltes vegades, en les experiències personals dels artistes, però quan dos cantants viuen la realitat de manera diferent, es donen aquestes casuístiques musicals. Lletres en contrast.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —