Perruqueria Corto Y Cambio de Barcelona
Publicat el 30 de novembre 2021

Escollir nom per a un negoci mai no ha estat feina fàcil. De fet, pot ser una de les tasques més complexes, però alhora, també, de les més divertides, i més quan resulta que pots escollir el que sigui i de la manera que sigui. Els jocs de paraules ocupen gran part d'aquest procés de creació dels noms dels establiments, que criden l'atenció i que també hi donen publicitat. En són exemples Catering Hepburnd, una empresa de càtering de Vilassar de Dalt; la franquícia Padel Nuestro, una botiga de productes per a practicar el pàdel; la perruqueria Corto y Cambio, a Barcelona; o el local d'informàtica Keashecho Keastocao, a Santa Coloma de Gramenet.

"Quan veia algun nom curiós el publicava, fins que en vaig tenir 25 o 30 i fa uns quatre anys vaig pensar que estaria molt bé fer un recull de tots els noms que he publicat i que la gent n'enviï més. Vaig crear la web, vaig pensar el nom i vaig fer el logo. Vaig pensar el nom de Masters Of Naming i també vaig crear les xarxes socials. Facebook, Twitter i Instagram", explica Miquel Caimary, natural de Viladecans.

Caimary és dissenyador gràfic, dissenyador web i Community Manager. Fa uns deu anys va començar a publicar imatges al seu compte de Twitter quan veia algun negoci amb algun nom curiós. Ara dirigeix el portal Masters Of Naming, que ha compartit més de 500 exemples d'empreses amb noms divertits i rep moltes altres aportacions diàries, des de Catalunya, Espanya i fins i tot a l'Amèrica del Sud. "Que jo sàpiga no hi ha cap control. L'única limitació és que el nom ja el tingui una altra empresa quan el registres. Pots posar qualsevol barbaritat, però després has d'atendre a les conseqüències", apunta.

Des d'estudis de tatuatge que deixen marca fins a perruqueries que no es tallen ni un pèl amb el nom són les llistes que presenta Masters Of Naming en col·laboració amb la seva audiència més fidel. Noms de negocis que transmeten desconfiança com la perruqueria Traskilon o d'altres com la carnisseria Bambi del Mercat de Gràcia són les últimes publicacions de Caimary. La difusió per les xarxes també ha estat clau per presentar el projecte. La labor ja és seguida de ben a prop pels més de 66.000 usuaris que té el portal a Twitter.

El director de Masters Of Naming comenta dos exemples que el fascinen: el restaurant barceloní My Fucking Restaurant o l'empresa de desembussos del Maresme Mierda Por Un Tubo. "Si poses paraules gaire grolleres pots tenir algun problema i que no te l'acceptin, però jo no m'ho he trobat. Quan vas al registre has de tenir preparats tres o quatre noms", assenyala.

My Fucking Restaurant, que vol obrir un nou local al barri del Poblenou, és un dels casos més particulars. "Vam posar aquest nom perquè l'obra se'ns va escapar una mica de les mans i vam decidir que la idea podria ser molt divertida", expliquen els responsables de My Fucking Restaurnat. "És un màrqueting gratuït que ens permet fer alguna broma a la taula, com el nostre menú gastronòmic, que es diu Fuck Your Diet". No obstant això, algunes plataformes en línia hi posaven entrebancs. "Vam tenir problemes amb Tripadvisor, que no admet la paraula 'fucking' als seus noms,  i Google ho traduïa com a El teu Restaurant de Merda. Per sort, amb el pas del temps ens van acceptar tal com som", argumenten, i "amb l'Ajuntament no vam tenir cap problema. Mai s'hi van ficar", afegeixen.

On més es troben els rètols juganers és en perruqueries per a animals, com Cans N'Roses i, sobretot, en restaurants, on jugar amb àpats i paraules és tota una tradició. Potstot (restaurant sense gluten i vegà, que fa referència al fet de poder menjar de tot sense problema), Pasta Luego (on la pasta és el menjar principal) i els de tapes Paco Meralgo (per menjar alguna cosa) i Tasca Txondo (on la forma d'escriure-ho fa referència a un típic bar basc de pinxos).

"El nom el vam buscar perquè vam muntar una 'tasca' (entre bar i taverna, on se serveixen begudes -cervesa i vi, bàsicament- i tapes) i volíem fer un joc de paraules i que rimés. Després de molt buscar vam pensar en Tasca Txondo i ens va semblar prou encertat i el vam posar. I la veritat que ha funcionat prou bé, té molt de 'ganxo', i molts mitjans s'han interessat en nosaltres. Va resultar ser una bona decisió", explica Jordi, un dels responsables. "Amb el registre no vam tenir cap problema. Molta gent no ho enganxa a la primera, i ens pregunten si som gallecs o bascos, i què significa (riu)", indica.

Llista d'altres noms de negocis

- Bar AROMA DE BERGA (Plaça Sant Joan, 7, 08600 Berga, Spain)
- CROQUETA Y PRESUMIDA (carrer del Rosselló, 120, 08036 Barcelona)
- SPUTNINK TATTOO (carrer de la Perla, 20, Local, 08012 Barcelona)
- BARE NOSTRUM (C. del Consell de Cent, 384, 08009 Barcelona)
- PNEUMÀTICS MIGUELIN (carrer de Mir, 2, 08030 Barcelona)
- Escola nàutica ANCLADÈMIA (Port Olímpic Barcelona, 08005 Barcelona)

Si en coneixeu més, no dubteu a fer-nos-els arribar via Twitter a @diaridebcn.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —