Temporada de 'revivals': la ficció sembla més nostàlgica que mai
Publicat el 20 de setembre 2020

La paraula anglesa ‘revival’ fa referència al retorn d’alguna cosa del passat al present. La idea es pot aplicar tant a la moda com a les pel·lícules i, sobretot en els últims anys, a les sèries. En aquest sentit, existeixen altres formes d’adaptació com són el ‘reboot’, que fa servir la trama d’una antiga sèrie per crear una nova història, o el ‘remake’, que consisteix en fer una nova versió, amb actors i ambients nous, d’una sèrie ja acabada. La que més emociona els fans, però, és sense dubte la primera, ja que ens permet descobrir què ha passat amb els protagonistes anys després del final de la sèrie.

Si bé és cert que el 2020 està sent un any difícil per Espanya, també hi està deixant bones notícies pel que fa a la televisió. Les mítiques sèries Física o Química (Ida y Vuelta, 2008-2011), Los hombres de Paco (Globomedia, 2005-2010) i El Internado (Globomedia, 2007-2010) han anunciat que tornaran deu anys després d’haver acabat, tot i que ho faran de maneres diferents. Pel que fa a la primera, serà en forma d’una minisèrie de dos capítols que mostraran el retrobament dels personatges amb motiu del casament de Yoli i que explicaran què ha passat amb la majoria dels seus protagonistes en tot aquest temps. Està previst que hi tornin a aparèixer actors com Ana Milán, Maxi Iglesias o Javier Calvo, tot i que comptarà amb director i guionistes diferents.

Pel que fa a Los hombres de Paco, ja se sap que Sara, Lucas, Paco o Mariano tornaran a la pantalla per viure una nova història que començarà amb un fet que ho farà canviar tot. Els rodatges ja han començat i, a banda dels antics actors, s’ha anunciat el fitxatge d’Amaia Sagasti, que interpretarà la neboda de Paco. Per últim, El Internado: Las Cumbres, el nom que rebrà la nova adaptació d’aquesta sèrie, serà produïda per Amazon Prime Video i comptarà amb vuit capítols. En aquest cas però, es tracta d’un ‘reboot’, per la qual cosa no veurem els antics protagonistes en una nova història. Tot i que el rodatge va començar a principis de març, degut a la pandèmia encara no se sap si es podrà veure abans que acabi l’any.

Un clàssic als Estats Units

Els ‘revivals’ i ‘reboots’ però, és un fenomen que és tot un èxit, sobretot amb certes produccions nordamericanes com les James Bond o La guerra de les galàxies, que s’allarguen des de fa dècades tot i que amb diferents actors i històries. Pel que fa a les sèries, en són exemples els ‘reboots’ Hawaii 5.0, que es va emetre entre 1968 i 1980 i que va tornar el 2010, o MacGyver, que va estar en antena set anys després d’estrenar-se el 1985 i que el 2016 va recuperar-se.

Una de les companyies que ha apostat per fer tornar alguns dels seus personatges més estimats últimament és Disney. Més enllà dels múltiples ‘remakes’ que s’han fet d’algunes de les seves pel·lícules animades més famoses, com The Lion King o Aladdinpel que fa a les sèries el 2018 a Espanya van fer reaparèixer Raven amb Vuelve Raven i el gener d’aquest any es va començar a gravar el retorn de Lizzie McGuire. El rodatge d’aquesta última es va aturar, segons algunes fonts, però s’espera que es reprengui perquè els fans puguin conèixer la vida d’aquesta jove i del seu entorn tants anys després.

Salvados por la campana, Punky Brewster o Walker, Texas Ranger també han anunciat el seu retorn. Aquellos maravillosos años també tornarà amb una família negra com a protagonista i es preveu que s’estreni a ABC a la temporada 2021/22. Alhora que s’ha parlat molt del possible i alhora dubtós ‘reboot’ de Buffy, cazavampiros, els qui sí han confirmat que tornaran són els protagonistes de Friends i The Prince of Bel-Air. La primera tornarà a HBO Max i serà produïda per Warner Bros, tot i que, en principi, només comptarà amb un capítol especial. D’altra banda, Will Smith va assegurar fa només una setmana mitjançant un post a Instagram que estan preparant un ‘revival’ 30 anys després.

Un fenomen que també arriba a la literatura

Si bé no és una novetat que alguns autors recuperin històries i personatges exitosos per llançar nous llibres, aquest 2020 hem pogut veure com dos grans drames de la nostra adolescència tornaven a les llibreries. És el cas de Balada d’ocells i serps, la preqüela d’Els jocs de la fam de Suzanne Collins, l’últim llibre de la qual s’havia publicat el 2010; i de Sol de mitjanit, una adaptació de la primera novel·la de la saga Crepuscle d’Stephenie Meyer que va veure el seu últim llibre publicat l'any 2008. 

És evident, doncs, que tant productores i editorials com actors, escriptors i, especialment, fans, tenen ganes de saber què se n’ha fet d’alguns dels personatges més mítics de l’imaginari col·lectiu occidental o de veure com serien les seves històries explicades amb nous punts de vista. La pregunta és quin és el vertader motiu d’aquests ‘revivals’, ‘reboots’ o ‘remakes’: realment respon a una pura necessitat nostàlgica o és una manera fàcil de guanyar diners, ja que l’èxit està assegurat? Pot ser que els europeus i americans estiguin buits d’idees i hagin de recórrer al que ja està inventat o simplement els faci mandra actualitzar-se? Sigui com sigui, està clar que el públic els espera amb candeletes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —