La nostra intimitat en un codi QR - Diari de Barcelona

La Comissió Europea ha acordat que el carnet de vacunació, que funcionarà a través d’un codi QR, no servirà com a passaport sanitari. L’acreditació no permetrà automàticament la llibertat de moviments dins la UE, però, segons ha afirmat la Comissió, “pretén facilitar la mobilitat de viatgers entre països”. La proposta, que ja ha estat aprovada pels 27 països membres, està pendent de negociació amb l’Eurocambra i entraria en vigor al juny, sis setmanes després de ser adoptada.
La presidenta de la Comissió, Ursula Von Der Leyen, ha aclarit que el document, anomenat Certificat Verd Digital, acreditarà totes les persones immunitzades amb qualsevol de les vacunes que hagin rebut l’aprovació de l'Agència Europea de Medicaments (EMA): Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. També contindrà informació sobre si l’usuari ha generat anticossos després d’haver superat la malaltia o presenta una PCR negativa, un dels criteris que ja s’ha requerit als viatgers durant els últims mesos.
We will have the EU gateway up and running by June, while supporting the timely rollout of national systems.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 29, 2021
Tot i que els resultats de la campanya de vacunació són positius, els experts alerten que cal evitar l’excés de confiança. “No hi ha evidència que totes les vacunes frenin la transmissió per complet ni que protegeixin els altres”, confessa al Diari de Barcelona Joaquín López Contreras, cap del Departament de Malalties Infeccioses de l’Hospital Sant Pau.
Ritme de vacunació
L’acord comú del certificat arriba, segons alguns governs, en un moment encara molt prematur, ja que el percentatge actual de població europea vacunada és del 4,2% per a ciutadans que han rebut les dues dosis i del 9,8% per als d’una dosi, segons les dades oficials del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC).
El ritme de vacunació és vist amb més bons ulls per l’Agència Catalana de Turisme, que augura un estiu amb molta més llibertat. Segons Alex Villanueva, cap de comunicació de l’Agència, és imprescindible que el certificat vagi acompanyat d’un acord comú en les restriccions: “Les mesures entre els països europeus han d’estar alineades. Si hi ha disparitat de criteris, el turista es tornarà boig”, afirma.
De fet, el reglament respecte al Certificat Verd Digital ha especificat que l’aixecament o enduriment de les restriccions seguirà sent responsabilitat dels estats membres i que aquests podran restringir per motius sanitaris la mobilitat dels ciutadans, tenint en compte una de les quatre llibertats fonamentals de la UE.
En format digital
El nou Certificat Verd Digital es validarà a partir d’un codi de barres QR, que es podrà presentar tant en format digital com en paper, a elecció de l’usuari. Estarà disponible en anglès i en la llengua oficial del país que l’emeti i serà completament gratuït. Tot i que els tests PCR poden ser de pagament en alguns països —com és el cas d’Espanya—, la Comissió ha avançat que la inclusió del resultat al certificat no tindrà cap cost addicional.
Von Der Leyen ha afirmat que l’opció del codi és la més adequada per “verificar l’autenticitat, integritat i validesa del certificat”, i per això es proporcionarà als països membres les eines necessàries per desenvolupar els programaris que escanegen i verifiquen els codis QR.
L’ús d’informació personal ha obert un debat sobre protecció de dades, ja que per a alguns, la mesura suposa una intromissió en la intimitat personal dels ciutadans. No obstant això, Villanueva afirma que “la informació requerida al Certificat Verd és la mateixa que proporciona una PCR” i afegeix que “és l’única forma de garantir la seguretat a l’hora de viatjar”.
Una mesura no discriminatòria
La Comissió Europea aposta per aquesta mesura com a requisit indispensable per evitar la discriminació entre ciutadans i la descoordinació entre països. “No serà una precondició per viatjar ni discriminarà de cap manera”, assegura l’executiu comunitari, que insisteix que si una persona no ha estat encara vacunada, ha de poder moure’s igualment, però estaria subjecte a rebre tests o fer quarantena”.

