Notre Dame reobre l'esplanada
Per EFE
Publicat el 31 de maig 2020

Més d'un any després de l'incendi que va provocar l'enfonsament de part del sostre de Notre Dame de la seva agulla, la catedral parisenca ha reobert la seva esplanada, el què es considera el primer pas cap al seu "renaixement".


La plaça va ser tancada al públic just després del foc del 15 d'abril de 2019 i l'Agència Regional de Sanitat va autoritzar la seva reobertura divendres, després de considerar que les condicions sanitàries de la zona tornaven a ser satisfactòries.

Els esforços de les autoritats s'havien concentrat fins ara a controlar la contaminació per plom originada per l'incendi, que va fondre gran part de les plaques de plom que hi havia sobre la teulada i les va disseminar pels voltants en forma de partícules contaminants.

El ministre francès de Cultura, Franck Riester; l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, l'arquebisbe de la ciutat, Michel Aupetit, i el general Jean-Louis Georgelin, president de l'organisme públic encarregat de la restauració, han commemorat la reobertura.


"És una espècie de renaixement. Cal continuar sent prudents, però podem estar contents de retrobar-nos en aquest lloc simbòlic. Notre Dame és l'ànima de París. No deixa ningú indiferent", ha dit Hidalgo a la premsa.

Tanques i obres

El perímetre immediat de la catedral segueix envoltat per tanques que bloquegen els accessos a les obres, però el públic pot passejar-se ja de nou per aquesta plaça. Si la pandèmia de coronavirus no hagués irromput, l'indret hauria d'haver estat accessible des de mitjan abril.

"Hi ha hagut una pausa i ara tornem com si no hagués passat res. Encara que estigui en obres, està bé tornar a veure-la", explica en Javier, pintor espanyol de 42 anys a qui la inauguració del lloc va enxampar de passeig pel barri.

Les obres es van paralitzar el 16 de març per precaució sanitària davant la pandèmia i l'activitat va ser represa el passat 27 d'abril, en un primer moment amb el condicionament del lloc perquè els treballadors poguessin tornar amb totes les garanties.


"Aquesta setmana es reprendrà la instal·lació de les bastides per a poder llevar les que es van cremar. A partir del dia 8 els avanços seran més evidents des de l'exterior", ha dit Georgelin, que manté la previsió que al gener de 2021 pugui començar la restauració.

En aquest temps sol hi ha hagut dues misses, simbòliques i amb una assistència molt reduïda: al juny, dos mesos després d'haver estat devastada per les flames i coincidint amb la seva Festa de la Dedicació; i el passat 15 d'abril, commemorant un any de l'incendi.

La reobertura de l'esplanada fa mantenir l'esperança en l'objectiu de les autoritats que la catedral torni a acollir als fidels dins de quatre anys: "És un petit pas cap a 2024. Avancem a poc a poc", ha assenyalat el general.

El simbolisme de la plaça, tal com ha afegit Hidalgo, no és només religiós. "És el punt de partida de moltes carreteres cap a tota França. És el quilòmetre zero", va concloure mentre molts parisencs tornaven a ocupar aquest lloc fins ara tancat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —