Bloc d'edificis a Ciutat Meridiana
Per Redacció
Publicat el 16 de juliol 2020

Les associacions de veïns de Ciutat Meridiana i Vallbona, juntament amb el Col·lectiu Sísifo, han dut a terme un estudi per entendre millor la situació generada per la crisi del coronavirus i així poder estar preparats per poder ajudar als veïns davant d’un possible futur rebrot. L’estudi s’ha basat en les entrevistes a 142 persones residents a la Zona Nord de Barcelona. Aquesta mostra, que permet acostar-nos a la realitat d’una de les zones més desafavorides de la ciutat comtal, suposa un 42 % dels veïns integrats dins d’aquestes associacions.

Veïnes de Ciutat Meridiana

Les enquestes, fetes per via telefònica durant el mes de maig, permeten entendre la situació en la qual es trobaven moltes famílies durant el confinament. Pel que fa a la situació laboral, un 36 % dels enquestats havien patit un ERTO, mentre que un 47 % havia perdut la feina.

Quant a la situació econòmica, els percentatges són alarmants, ja que un 85 % de les persones van afirmar que la seva situació era dolenta, molt dolenta o crítica. Si parlem de la possibilitat per a fer tràmits de manera telemàtica, podem veure com pot afectar l’escletxa digital en barris pobres, ja que un 89 % dels enquestats afirma que no té ni ordinador ni connexió a internet a casa.

Això fa impossible que els veïns puguin dur a terme tota mena de tràmits administratius que requereixen aquestes eines. Finalment, pel que fa a l’estat anímic dels residents de la Zona Nord, un 48 % van manifestar patir símptomes d’ansietat i un 29 % de depressió. També és molt destacable que un 46 % de les famílies amb nens (que són un 63 % del total d’enquestats), van afirmar que havien tingut dificultats greus amb els nens a casa.

Nota de premsa de l'@avvcmeridiana, @vallbonaviu i el col·lectiu Sísifo sobre la situació mental de les veïnes de la Zona Nord de la ciutat.

Interessant lectura, sobretot per la nostra classe política... #NouBarris pic.twitter.com/I5cre3O7RT

— Francisco ANTIFA Garrobo ? ? #NouBarris (@fgarrobo) July 15, 2020

Les associacions també denuncien la poca implicació institucional. Durant el darrer mes de juny, l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana va posar en marxa un servei autogestionat d’ajuda als veïns. Davant d’aquesta iniciativa, només l’Ajuntament de Barcelona va donar resposta, tot i que de manera molt tímida. Pel que fa a la resta d’administracions, l’associació de veïns assenyala que no ha rebut cap mena de suport.

Edificis de Ciutat Meridiana

Finalment, també apunten amb molta preocupació a la possibilitat que a partir de setembre hi hagi un repunt amb els desnonaments. Aquestes associacions calculen que es podran donar fins a 10 desnonaments setmanals a la Zona Nord, qüestió que també pot incidir molt negativament en la salut mental veïnal.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —