Persona estudiant amb ordinador
Per EFE
Publicat el 30 de setembre 2020

L’OCDE assenyala la fractura que hi ha a Espanya i al Brasil en disponibilitat d’eines digitals entre les escoles més i menys afavorides en un nou informe PISA, en el qual subratlla que s’hauria de garantir que els centres tinguin els mitjans necessaris per tal que tots els alumnes gaudeixin de les mateixes oportunitats.

En un comunicat publicat avui, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) indica que, en el cas de Brasil, mentre que un 68% dels estudiants d’un centre afavorit tenen accés a eines digitals considerades suficients segons el seu director, el percentatge baixa al 10% en els col·legis desafavorits.

Pel que fa a l'Estat espanyola, la diferència és de 40 punts percentuals, amb un 70% en les primeres escoles i un 30% en les segones, segons l’organització, que destaca aquests dos països per il·lustrar aquesta desigualtat. I la relaciona amb els problemes educatius sorgits durant la crisi del coronavirus i la necessitat de l’aprenentatge en línia.

“Aquesta crisi ha posat en evidència les nombroses falles i desigualtats dels sistemes educatius en el món”, assenyala el responsable de PISA, Andreas Schleicher. “Els joves desfavorits es veuen particularment afectats i cada país hauria de redoblar els esforços per garantir que tots els establiments escolars disposin dels recursos que necessiten perquè cada alumne tingui les mateixes oportunitats d’aprendre i de tirar endavant”, ha afegit Schleicher.

 

Aquest nou informe PISA s’ha elaborat a partir de les respostes donades el 2018 per professors i directors dels centres escolars, en un qüestionari que se’ls va plantejar en paral·lel als tests que es feien als alumnes de 15 anys en 79 països.

Els autors de l’informe indiquen que els països on els alumnes obtenen bons resultats de comprensió lectora són aquells en els quals les diferències en recursos materials de centres escolars afavorits i desfavorits tendeixen a ser menors.

Tanmateix, en contra del que es podria esperar, les escoles més afavorides tendeixen a tenir menys ordinadors per estudiant que les menys afavorides. Aquest fenomen de discriminació positiva té lloc en particular a Islàndia, Corea del Sud, Letònia, Lituània i Taipei.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —