Pablo Hasél condemnat a nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i injúries
Per ACN i Redacció
Publicat el 08 de juny 2020

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a nou mesos de presó pel raper Pablo Rivadulla Duró, conegut artísticament com Pablo Hasél, per enaltiment del terrorisme, amb l’agreujant de reincidència, i per injúries i calúmnies a la Monarquia i a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a través de missatges "atemptatoris" a les xarxes socials.

En un inici, la Sala Penal li va imposar una pena de dos anys i un dia de presó, però la sala d’apel·lació va rebaixar la condemna a nou mesos i un dia, i ara l’alt tribunal l’ha ratificada. 

Missatges “atemptatoris” a les xarxes socials

Hasél va ser condemnat per incloure al seu compte de Twitter comentaris on incorporava vídeos que, segons el tribunal, incitaven a la violència, comentaris “d’enaltiment del terrorisme” i “vexatoris” conta la monarquia i altres institucions espanyoles.

La sentència ha comptat amb el vot a favor de tres magistrats i el particular dels altres dos, Miguel Colmenero i Ana María Ferrer, que consideren que els seus missatges no es corresponen als delictes pels que se l’ha condemnat i que s’emmarquen en la llibertat d’expressió. També creuen que no contenen incitació a la violència i que no poden generar “risc mínimament valorable”. 

El Suprem, però, considera que els missatges no es poden emparar en el dret a la llibertat d’expressió quan “els fets provats recullen pluralitat de missatges publicats a Internet, amb accés obert" i quan reeincideix "en fets similars" que tenen un “indubtable caràcter de lloança d’organitzacions terroristes” —com el GRAPO— i de “membres actius” de les mateixes. A més, considera que contenen una “incitació” a la seva reiteració que “genera un elevat risc que algun dels seus múltiples seguidors a les xarxes socials els intenti repetir”.

D’altra banda, la sentència, remarca que es tracta de “penar la incitació, la provocació i el risc que genera en terceres persones” i insisteix que la llibertat d’expressió no pot utilitzar-se com un “paraigües” o un “xec en blanc” per enaltir autors relacionats amb el terrorisme.

Calúmnies contra la Monarquia i les Forces i Cossos de Seguretat 

Pel que fa al delicte d’injúries i calúmnies a la corona i la utilització de la imatge del rei, el Suprem considera que “no es pot admetre que formar part de la Monarquia suposi una servitud de càrrega que obligui a acceptar l’emissió pública d’injúries i calúmnies”. 

En aquest sentit, conclou que les expressions que va utilitzar Pablo Hasél “no poden tenir empara en l’opinió personal” perquè “no hi pot haver llibertat d’expressió quan se supera la barrera del límit de la mera crítica”. Suposen, segons remarca la sentència, un “atac personal i directe a la casa reial i als seus membres d’una manera despietada, atacant personalment als mateixos”.

Quant a les injúries als Cossos i Forces de Seguretat de l’estat espanyol, considera que es donen els mateixos supòsits que en els casos anteriors i que, en tots dos atacs, hi ha, a més, “actes de suport explícit a la violència contra ells”.

Multa econòmica

A banda dels nou mesos i un dia de presó, la condemna de la sala d’apel·lació de l’Audiència Nacional inclou una multa de 168 dies, amb una quota diària de 30 € al dia (5.040 € en total) pel delicte d’enaltiment al terrorisme. Pel delicte d’injúries a la corona i a utilització de la imatge del Rei, a dotze mesos de multa amb una quota diària de 30 € (un total de 10.800 €) i a quinze mesos més de quota diària de 30 € (13.500 €) per injúries i calúmnies contra les institucions de l’Estat. 

En total, la suma de diners a pagar és de gairebé 30.000 €, la qual el propi Pablo Hasél ja ha assegurat a través del seu compte de Twitter que “no es pot permetre pagar” i que “tampoc pagaria en cas de poder”. Així doncs, si el raper no paga aquests diners, hi ha la possibilitat que la seva condemna de presó augmenti per compensar-ho. 

 

Pintades a la seu de TV3 a Lleida en suport a Hasél per la condemna per agredir i insultar un periodista

Aquest dilluns al matí, diversos desconeguts han atacat la delegació de TV3 a Lleida com a resposta a una altra sentència condemnatòria contra el raper lleidatà. Aquesta va estar imposada després que Pablo Hasél agredís a un periodista d'aquest mitjà durant una protesta a la Universitat de Lleida el juny de 2016. 

Els treballadors s'han trobat els vidres trencats i pintades a la façana amb els escrits "manipuladors", "absolució encausats" i "llibertat Pablo Hasél". TV3 ha denunciat els fets i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per identificar els responsables. 

Seu de TV3 a Lleida amb pintades de suport a Pablo Hasél. Font: ACN

La setmana passada es va fer pública la sentència del Jutjat Penal núm. 1 de Lleida, que condemna el raper a sis mesos de presó per un delicte de lesions per haver agredit un periodista de TV3. Segons el jutge, va quedar provat que Hasél va empènyer, insultar i ruixar amb un líquid de neteja el periodista i per aquest motiu, a més de la pena de presó, l'obliga a indemnitzar la víctima amb 12.150 €.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —