Nova eina digital per a la identificació i seguiment de contactes de Covid-19. Salut aposta per l'enviament d'SMS com a mètode de restreig de coronavirus que ja ha enviat 12.118 missatges a sospitosos i 5.165 a confirmats
Per ACN
Publicat el 06 d’octubre 2020

El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimarts ContacteCovid.Cat, una eina digital complementària per fer la identificació i el seguiment de contactes de Covid-19 a través de missatges SMS. L'eina funciona a partir de l'enviament d'un missatge al mòbil que comunica el receptor de si és un cas sospitós, positiu o estret, ja que aquests rebran també un SMS quan així se'ls consideri.

Activa des de dijous de la setmana passada, ja ha enviat 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats, els quals van accedir a l'eina 18.943 i 7.812 vegades respectivament. L'usuari també rep informació de com gestionar la baixa laboral i de la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena. 

La directora de l'Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut), Rosa Romà, ha recalcat que l'aplicació té com a objectiu "millorar la capacitat d'informar i implicar a les persones positives o amb sospita de Covid-19 de les mesures d'aïllament i de la declaració de contactes pel rastreig epidemiològic per avisar el més aviat possible als contactes estrets". Romà ha demanat a la ciutadania que "estigui atenta als SMS per trencar entre tots i totes la cadena de contactes". 

Tres tipus de missatges

ContacteCovid.cat enviarà tres tipus de missatges SMS. El primer quan hi hagi un cas sospitós, que proporcionarà l'accés a una pàgina per reportar les dades personals i mostrarà la definició de 'contacte estret'. També demanarà les dades bàsiques dels seus contactes estrets i li facilitarà informació sobre l'aïllament preventiu que haurà de fer. 

A més, rebran missatges les persones amb confirmació de resultat positiu per Covid i se'ls demanarà la confirmació i ampliació, si cal, dels contactes estrets identificats prèviament. En aquest cas, es facilitarà també informació sobre l'aïllament domiciliari, el seguiment dels símptomes a través de l'aplicació StopCovid19 i com tramitar la baixa laboral.

En tercer lloc, s'enviarà un missatge als contactes estrets de la persona amb resultat de PCR positiu que els donarà accés a una pàgina amb informació sobre l'aïllament preventiu i la gestió de la baixa laboral, si cal. A més, rebrà informació sobre el seguiment de símptomes i el procediment a seguir en cas que n'apareguin.

En la primera fase del projecte, l'enviament als contactes estrets està en fase de desenvolupament. Durant aquest segon esglaó del projecte, també s'enviarà un SMS quan la PCR surti negativa. Actualment, els resultats de les proves es poden veure al portal La Meva Salut. L'aplicació venia d'una tendència a l'alça, ja que el 2019 es van acreditar 38.010 usuaris més que l'any anterior, fins als 265.715, i durant el 2020 ja han fet aquest tràmit 747.403 usuaris.

Salut ha garantit que totes les dades que la persona aporta dels seus contactes estrets són privades i no se'n farà cap ús en el cas que la PCR surti negativa. Els contactes tampoc sabran la identitat de la persona que ha donat positiu. Només es podrà accedir a aquesta nova eina si es rep el missatge. 

L’aplicació web ofereix un nou canal digital complementari als gestors COVID, els equips epidemiològics i els scouts. "Anem a buscar la gent quan està tranquil·la a casa i pot recordar millor quins poden ser els seus possibles contactes", ha afirmat Romà.

L'eina s'activa en el moment en què es fa la PCR a una persona, quan el pacient rep el primer SMS, posant-se en marxa aquest circuit complementari. Paral·lelament, el sistema sanitari inicia el circuit d’identificació i de seguiment a partir dels gestors COVID i els scouts, que s’encarreguen de fer les trucades telefòniques als contactes, i dels professionals epidemiòlegs, que analitzaran les dades dels casos i dels contactes i, si cal, trucaran les persones que considerin necessàries per obtenir dades específiques. Les persones que no disposin de la tecnologia o els coneixements necessaris per utilitzar l’eina ContacteCovid.Cat rebran el suport personal de l’equip de professionals encarregats del seguiment.

Si el cas sospitós té finalment un resultat negatiu de la prova diagnòstica, trobarà el resultat publicat a La Meva Salut i ja no rebrà al mòbil cap altre SMS. Tampoc no s’activarà l’avís als contactes identificats. Tot i això, el metge pot donar indicacions als pacients amb resultat negatiu, si ho considera necessari. Cal tenir en compte que si la PCR s’ha prescrit per ser contacte estret d’un cas positiu, s'ha de fer quarantena mínim 10 dies si no es presenten símptomes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —