Nova gran protesta a França clama contra la polèmica llei de seguretat
Per EFE
Publicat el 30 de novembre 2020

La polèmica llei que pretén limitar a França la difusió d'imatges de les forces de l'ordre ha rebut una nova gran manifestació en contra en denúncia de la retallada de llibertats i que ha acabat amb incidents.

La protesta a París, la segona en una setmana, ha començat a la cèntrica Plaça de la República i ha avançat fins a la Bastilla. La convocatòria s'havia estès a altres ciutats del país i ha reunit a milers de persones.

Els altercats han tingut lloc a la capital a l'arribada a la Bastilla, amb destrosses de material urbà per part d'alguns encaputxats i llançament de gasos lacrimògens per part de la policia per intentar contenir-los.

La crida ha estat impulsada per sindicats, associacions de premsa, organitzacions de defensa dels drets humans i fins i tot els "armilles grogues", en una nota conjunta que ha advertit que França corre el risc d'integrar la llista de països que violen la llibertat de premsa.

En el punt de mira d'aquesta proposició de llei, aprovada aquesta setmana en primera lectura per l'Assemblea Nacional, abans de prosseguir a la seva tramitació al Senat el mes de gener, està l'article 24 que sanciona amb fins a un any de presó i 45.000 euros de multa per difondre imatges dels agents.

"Impulsa una impunitat policial que ja està bastant present amb un Govern al qual no li importen els mitjans per aconseguir el seu objectiu de restablir l'ordre", ha declarat Dominic Leroy, tècnic audiovisual i "armilla groga" que ha participat en la protesta parisenca.

Els seus integrants han estat majoritàriament joves, amb cartells com "Salveu vides, filmeu als policies" o imatges de l'última actuació violenta que ha provocat la ràbia ciutadana, la de l'agressió a un productor musical negre, Michel Zecler, en un control el passat dissabte per no portar mascareta.

"És important que lluitem per les nostres llibertats. Si la llei s'aprova, serà un pas endarrere. El focus no hauria d'estar en la protecció dels policies", apunta Iana, estudiant de 17 anys per la qual aquesta ha estat la seva primera manifestació.

Manifestació a Marsella

A Marsella, milers de persones també han marxat pels carrers de la ciutat per protestar contra la polèmica llei de seguretat. La protesta ha acabat amb alguns aldarulls entre la policia i un grup reduït de manifestants que ha cremat contenidors i mobiliari urbà.  

Totes les imatges per Lorena Sopena

El primer ministre, Jean Castex, ha proposta aquesta setmana que una comissió independent s'encarregui d'examinar i reescriure el controvertit article, però ha hagut de donar marxa endarrere i deixar-ho, de nou, exclusivament en mans del Parlament davant les crítiques rebudes per part d'ambdues cambres.

El clam contra les forces d'ordre ha portat, a més, aquest divendres a què el president, Emmanuel Macron, intentés gestionar-lo amb un ampli missatge a les xarxes socials en el qual admetia que les imatges de l'actuació policial contra el productor són "inacceptables".

Al mateix temps, el cap d'Estat ha demanat al seu Executiu que li faci arribar "ràpidament propostes per reafirmar el vincle de confiança que ha d'existir naturalment entre els francesos i els qui els protegeixen".

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —