La nova normalitat a les residències: visites un cop a la setmana d’un màxim de tres familiars
Per ACN
Publicat el 29 de juny 2020

L’organització de les residències suposa un dels majors reptes de la tornada a la normalitat, ja que el control d’aquests centres i unes mesures adequades poden marcar la diferència en la incidència de la Covid-19 durant els pròxims mesos.

El Procicat ha aprovat el pla sectorial de represa de la normalitat a l’àmbit residencial per garantir les mesures de prevenció, però també per recuperar la normalitat de les persones que hi viuen. Les visites de familiars són una de les qüestions que regula aquest pla, el qual estableix que s’autoritzaran només en aquelles residències amb una situació controlada.

Recuperar les visites i altres activitats

El Procicat recomana que les visites siguin setmanals i que només les facin un màxim de tres familiars que no es poden canviar en un període inferior a deu dies. La durada de la visita i el nombre de familiars dependrà de la capacitat organitzativa del centre. En el cas de les residències amb casos de Covid-19, aquelles classificades com a vermelles, s’aconsella restringir les visites i només es permetran si ho aconsella el procés d’atenció a persones, especialment al final de la seva vida.
Es recomana també que els centres que puguin habilitin un espai exterior per a visites on es puguin mantenir les distàncies i es recomana fer passejades per l'exterior per reduir la circulació dins els centres.

El pla contempla la recuperació d’activitats com ara sortir al carrer a passejar, visites a cases de familiars o passar les vacances en família. Els residents més autònoms poden sortir sols si tenen capacitat per complir les mesures de protecció. També es poden autoritzar sortides llargues d'un dia per a sortides familiars, per les quals caldrà que la família o el resident signin un document de declaració responsable i a la tornada s'haurà de desinfectar el calçat o la cadira de rodes, rentar les mans i canviar-se de roba i desinfectar-la.

En el cas de les estades superiors a tres setmanes, s'haurà de fer aïllament preventiu a la tornada, comprovar símptomes i higiene estricta, així com reduir les activitats comunes que impliquin compartir material o que posin en perill la distància de seguretat. La direcció de la residència planificarà amb les famílies fer un retorn esglaonat i controlat i poder fer una supervisió acurada dels reingressos.

Nous ingressos

Per tal de poder ingressar a una residència s'haurà de tenir una PCR negativa feta en un termini inferior a les 24-48 hores dels dies previs, mai més enllà dels cinc dies. La família també haurà de presentar una declaració assegurant que no ha estat en contacte estret amb cap cas sospitós o confirmat de coronavirus en els darrers deu dies.

Un cop una persona ingressi a una residència haurà d'estar en aïllament durant deu dies, a excepció de les persones que vinguin d'ingressos hospitalaris o sociosanitaris on ja hagin estat en aïllament.

Nuclis socials d'entre 10 i 15 persones

A més a més, també es proposa que s'organitzin nuclis socials estables amb els residents i els professionals per tal de reduir el risc a l'hora d'organitzar activitats comunitàries i grupals als centres. Segons el pla, els residents haurien d'estar dividits segons unitats estables de convivència de residents i professionals d'unes 10 o 15 persones.

Els residents que conformin un grup de convivència podran compartir espais comuns habilitats per a cada grup (sales d'estar o menjador, zones del jardí o terrasses) o bé espais comuns a tots els grups que s'hauran de netejar entre ús i ús com, per exemple, l'espai de rehabilitació.


Zones verdes, grogues o vermelles

D'altra banda, d'acord amb el pla, els centres categoritzaran tots els espais en funció dels grups de risc que acullin. D'aquesta manera, hi haurà zones verdes per a persones sense Covid-19 i zones vermelles per a casos confirmats. A més a més, hi haurà zones grogues reservades principalment a residents sospitosos d'infecció, pendents d'evolució o en quarantena per contacte estret amb un sospitós o confirmat i ingressos procedents de domicilis que han d'estar un temps en aïllament preventiu.

Es manté també la classificació de les residències en vermelles, taronges i verdes segons la seva situació, i, a partir d'ara, per tal de poder fer nous ingressos, el centre ha de complir uns criteris d'estabilitat. Així doncs, només es podrà ingressar a les residències verdes, que no tenen casos i estan sectoritzades, o a les taronges si estan correctament sectoritzades i el brot està controlat.

Si tenen classificació vermella, sigui per dificultat de sectorització o per l'aparició de nous casos, es denegaran els nous ingressos fins que no s'estabilitzi la situació.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —