La primera ministra neozelandesa ha anunciat la supressió de les mesures de seguretat per als residents de les illes
Publicat el 10 de juny 2020

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Arden, va anunciar aquest diumenge a la nit que el país es trobava lliure de coronavirus. Aquest anunci va arribar després que l’única persona malalta al país no presentés símptomes durant 48 hores i se la classifiqués com a curada. Segons el govern neozelandès, és el primer cop des del 28 de febrer que no hi ha cap pacient amb Covid-19 a les illes, que és quan es va detectar el primer cas.

A partir d’ara, Nova Zelanda es troba en nivell 1 d’alerta, el més baix de l’escala del país. Aquesta fase comporta la supressió de les mesures de seguretat i restriccions per als residents de les illes, però no de cara a l’exterior. Durant aquesta fase 1, les persones que provinguin de fora del país hauran de seguir una quarantena de 14 dies i les fronteres continuen tancades als viatgers.

Durant la roda de premsa, Arden va explicar que havia fet "un petit ball" quan van saber la notícia de zero casos actius de coronavirus al país. "La feina encara no s’ha acabat, però no podem negar que és una fita", va sentenciar, i va concloure la intervenció donant les gràcies a tot el país.

Una actuació ràpida

Nova Zelanda va detectar el primer cas de Covid-19 el 28 de febrer, després que una dona de 60 anys d’Auckland donés positiu després de tornar de l’Iran. A partir d’aleshores, el govern neozelandès va començar a aplicar mesures de prevenció, fins que el 25 de març va imposar el confinament a totes les regions.

El govern neozelandès va decidir actuar ràpidament per anticipar el que vindria. Les mesures de restricció eren unes de les més estrictes del món per aïllar els pocs casos de contagi, controlar la propagació del virus i prevenir la transmissió comunitària. Després d’un mes i mig de confinament estricte, les autoritats del país van començar a relaxar les normes a mitjan maig.

Les mesures de controls a les entrades del país van incloure programes informatius als aeroports i a les terminals marítimes, i també un programa de confinament voluntari de 14 dies per a tots els viatgers procedents de l'estranger, que de seguida va passar a ser obligatori. El govern va implantar un sistema d'alerta nacional de quatre nivells just una setmana després de la identificació del primer cas. El país passava directament al nivell 2: es va limitar la mida de les reunions socials i es va establir el distanciament físic obligatori. En aquell moment només hi havia 28 contagis i cap mort.

Pocs dies després es va augmentar l'alerta fins al nivell 4, amb el tancament d'escoles, fronteres, i el confinament obligatori dels 4,8 milions d'habitants del país durant quatre setmanes, excepte els treballadors de serveis essencials. El país va entrar en emergència nacional el 25 de març amb 50 contagiats.

Ara, l'alerta ha tornat al nivell 1, i ha permès que l'activitat econòmica es pugui reactivar més ràpidament. La 'nova normalitat' de Nova Zelanda inclou aspectes clau com l'ús d'un codi QR que cal escanejar amb el telèfon mòbil a l'entrada i a la sortida dels negocis, la qual cosa permet a les autoritats una ràpida detecció si sorgeix un nou brot.

Des de la detecció del primer cas, els contagis a Nova Zelanda han estat molt inferiors als d’altres països. En total, s’han detectat 1.154 casos i només hi ha hagut 22 morts durant la pandèmia. En els últims mesos, el govern neozelandès ha realitzat prop de 40.000 tests a persones sospitoses d’haver-se contagiat de coronavirus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —