Patria
Per Redacció
Publicat el 08 de juny 2020
Temps de lectura 1' 30''

La popular novel·la Patria (Tusquets) de Fernando Aramburu arriba demà a les llibreries en versió còmic. L'obra ha estat adaptada i il·lustrada pel barceloní Toni Fejzula i publicada per Planeta Cómic. Fejzula assegura que ha intentat viure molt al marge de l'èxit de la novel·la i de l'arribada a HBO d'una sèrie sobre el llibre, ha explicat a l'ACN. 

La història de 'Patria' arrenca el dia en què ETA anuncia que deixa les armes i la Bittori es dirigeix al cementiri on hi ha la tomba del seu marit, el Txato, que va ser assassinat per la banda terrorista. El llibre s'endinsa en la història de la Bittori abans i després de la mort del seu marit, amb tot el que va comportar; i també en la història de la Miren, una de les seves amigues íntimes del passat.

Vinyetes i portada del còmic 'Patria', adaptat i il·lustrat per Toni Fejzula. Foto: ACN


Fejzula s'ha encarregat de l'adaptació, les il·lustracions i el color, i va participar en el disseny. Per tant, explica, va formar part de tot el procés de creació del nou còmic. L'autor reconeix que el que més li va costar va ser la línia temporal: "La narrativa va dels anys 80, de cop passa al 2000 i després torna enrere; havia de trobar una manera eficaç d'explicar-ho a través de la narrativa del còmic". 

 

L'opció final escollida per Fejzula va ser mantenir-se fidel al llibre i no especificar quan es produeix el flashback i quan no, sinó "esperar que el lector sigui suficientment llest i se n'adoni ell mateix a través del disseny i l'aspecte dels personatges, tenint en compte si han envellit o no, per exemple". Així mateix, es recolza en la inclusió de cartells de diferents èpoques on es pot veure l'any. Fejzula també apunta que aquesta és la primera vegada que se li dona l'oportunitat "de fer una cosa tan gran" on el guió adaptat era seu. "Aquí vaig fer servir el llibre com si fos matèria prima a partir de la qual vaig començar a investigar". De fet, assegura que en l'adaptació de 'Patria' es va sentir "més lliure" que en qualsevol altre treball que ha realitzat. 

El llibre té 125 capítols i va decidir que tota la informació de cada capítol l'introduiria en dues pàgines del còmic. Pel que fa l'argument, explica que el conflicte que es descriu a 'Patria' li va ressonar molt al que va viure quan era petit a l'antiga Iugoslàvia, tot i les evidents diferències, aclareix. L'autor va néixer a la regió de Sèrbia i, com recorda, va viure de molt petit "tots els climes del nacionalisme d'alguna manera molt radical". Deixa clar, però, que no tenen res a veure les situacions i que els bascos tampoc tenen res a veure amb els serbis.  

Toni Fejzula és dibuixant de còmics barceloní nascut a Belgrad el 1980. Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Des de llavors, la seva activitat professional s'ha repartit entre els mons de l'animació, els còmics, il·lustracions i el dibuix publicitari. Ha treballat en diverses editorials com Planeta, Soleil Editions, Delcourt, Norma i Dark Horse. Actualment, també és professor de l'Escola Joso de Barcelona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —