- opinió -

Novembre, el mes del consumisme

Tots relacionem el Black Friday amb els descomptes, però quin origen té?

Black Friday
Publicat el 25 de novembre 2022

Avui és Black Friday, i sabem que molts de vosaltres ja teniu preparada la cistella plena de productes o roba. Abans, podíem dir que aquests descomptes duraven un sol dia. Després, es van allargar una setmana, i actualment, arriben a prolongar-se tot el mes; fins on poden arribar les conseqüències del capitalisme. 

Tots relacionem el Black Friday amb els descomptes, però quin origen té? Va començar l’any 1961 a Estats Units, el Dia d’Acció de Gràcies, una festivitat religiosa per agrair la collita de cada any. L'endemà d’aquesta festivitat, les grans empreses aprofitaven per llançar les campanyes de Nadal (aquests nord-americans sí que en saben, de fer business!).

Aquest dia generava molt trànsit, i els guàrdies de tràfic van començar a utilitzar l’expressió 'Black Friday' de manera còmica, ja que eren els responsables de posar ordre, en un dia que especialment la gent es tornava boja per comprar. Des de llavors, aquest mot va anar prenent altres significants, com per exemple, per referir-se a la 'pujada de vendes' després d’aquest esdeveniment, que quedava registrat amb la tinta negra.

Més endavant es va estendre la idea que aquest dia amagava un origen fosc: la venda d’esclaus. Malgrat això, s’ha desmentit, ja que encara que l’Acció de Gràcies s’originés el 1620, no es va establir com una data oficial fins al 1863, quan Abraham Lincoln, president dels EUA, ja havia aconseguit prohibir l’esclavitud en el país. I a partir d'aquí aquests descomptes es van anar estenent arreu del món, i a l'estat espanyol van acabar arribant l'any 2012. 

Actualment, aquest esdeveniment és un dels dies en el qual les empreses s’enriqueixen més. I per no deixar passar oportunitats per als consumidors, també existeix el Cyber Monday, el dimarts següent per incentivar la compra en línia. 

A vegades, com a consumidors ens deixem emportar per les etiquetes que posen “70% en alguns productes”, “50% a partir del segon producte”. Hi ha moltes empreses que utilitzen estratègies per semblar que en aquest dia o setmana ofereixen grans descomptes, per fer-la una oferta impossible de rebutjar. Tanmateix, hi ha moltes empreses que empren l'estratègia d'apujar el preu del producte per tal d'oferir-lo "més baix" en aquest esdeveniment. 

Aquest consum immediat disfressat d'ofertes irresistibles, al cap i a la fi, acaba perjudicant també el medi ambient. Per això és important fer un consum responsable durant tot l’any, però sobretot en dates com aquestes! Algunes recomanacions a tenir en compte per comprar en aquest dia:

- Mira amb antelació el que vulguis comprar per tal de comprovar si el producte ha baixat de preu.

- Pensa bé el que necessites, per no caure en les temptacions de comprar-te productes innecessaris!

- Assegura’t que la pàgina permet fer compres segures. 

- Compara els preus actuals. 

Al cap i a la fi, consumir provoca plaer, està clar. Però, d’altra banda, també i hi ha gent que és conscient d’aquest consumisme capitalista en què ens trobem. De fet, l'endemà del Black Friday és el Buy Nothing Day (Dia Mundial Sense Compres), una jornada de protesta sobre el consum irresponsable. I el Black Friday no ho és tot. Sabies que el mateix dia també se celebra el Green Friday? La versió ecològica, que té com a objectiu dur a terme un consum responsable i sostenible. 

Altres propostes en contra del Black Friday:

- Giving Tuesday: se celebra el següent dimarts del Black Friday. La idea va sorgir de l'ONG de Nova York, 92Y Street i té com a propòsit incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. La donació pot ser de qualsevol forma: diners, aliments, temps en ajudar a les altres persones, objectes de segona mà, etc. A la web hi ha tota la informació necessària per contribuir a la causa.

 

- Fair Saturday: se celebra l’últim dissabte de novembre, celebrat a l'estat des del 2014. La intenció és promoure activitats socials i culturals. Per això cada any es duen a terme concerts, obres de teatre, exhibicions, activitats de poesia entre d’altres. 

 

En definitiva, dies com el Black Friday alimenta la nostra ansietat com a consumidors: de comprar i comprar, moltes vegades coses inútils. També és difícil no fer-ho en mesos com el novembre, enfocat especialment al consumisme, i que dona la benvinguda al Nadal; arriben els descomptes de Nadal, segueixen les rebaixes de gener i culmina amb les segones rebaixes. 

Crec que com a societat hauríem de fer una reflexió sobre el consum responsable: el desig crea necessitat, i acabem gastant més del que haguéssim gastat en una època normal. Cal recordar que amb cada compra que fem perjudiquem el medi ambient. Sempre consum responsable!
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —