Les mesures per fer font al virus quan acabi l'estat d'alarma
Per EFE
Publicat el 10 de juny 2020
Temps de lectura 4 minuts

El Butlletí Oficial de l'Estat publica avui el reial decret de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Aquestes regiran a partir del 21 de juny, un cop finalitzi l'estat d'alarma. 

Segons el document, s'acaben les restriccions per moure's dins Espanya, encara que a una distància social de com a mínim metre i mig, i l'ús obligatori de mascaretes en aquelles persones majors de 6 anys quan la distància no es pugui mantenir. La multa per incomplir aquestes normes pot arribar als 100 euros. 

Coordinació entre Sanitat i les autonomies 

En aquesta etapa, en la que algunes zones d'Espanya ja hauran entrat en la anomenada "nova normalitat", Sanitat reforçarà el seu paper coordinador. El ministeri podrà prendre decisions en situacions d'emergència, però sempre consultant-les prèviament amb les autonomies, que són les encarregades de limitar els aforaments. Les comunitats també hauran de garantir la coordinació de les residències i els centres de persones amb discapacitats amb els seus recursos sanitaris i tenir prevists plans de contingència per a la detecció precoç del virus.

D'aquesta manera, la Covid-19 passarà a ser de declaració urgent. Això significa que les autonomies hauran de subministrar informació quan es produeixin situacions d'emergència per a la salut pública, facilitar dades pel seu seguiment i assegurar un número suficient de professionals per a la seva prevenció i control.  

Mesures en el transport

En el cas del transport públic per carretera, ferrocarril o mar serà obligatori respectar el volum d'ocupació establert. Quan els seients estigui preasignats, els operadors hauran de mantenir el registres durant quatre setmanes, per a poder actuar en el cas que es produeixi algun positiu. Aquesta última mesura també s'aplica en el cas dels operadors. A més, AENA posarà a disposició de Sanitat Exterior els recursos humans, sanitaris i de suport necessaris amb la finalitat de garantir el control sanitari en l'entrada de passatgers internacionals.  

La vigència d'aquestes mesures, que són efectives des d'avui dimecres, s'allargarà fins que el govern declari que la crisi sanitària ha conclòs. Segons el ministre Salvador Illa, això passarà quan hi hagi alguna teràpia o vacuna eficaç contra el virus. 
 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —