Els ajuntaments afectats hauran de demanar autorització prèvia per dur a terme activitats culturals, les platges i els mercats ambulants podran seguir oberts i es recomana que els bars tanquin de nit
Per ACN i EFE
Publicat el 19 de juliol 2020

Les últimes mesures del Govern de la Generalitat degut als rebrots de Covid-19 arreu del territori català han aixecat queixes i dubtes entre la ciutadania i les institucions en els darrers dies, especialment a les poblacions de l'Àrea Metropolitana. Aquesta tarda Protecció Civil ha difós un document aclarint totes les qüestions que els alcaldes metropolitans van fer arribar al comitè tècnic del Procicat.

Algunes de les resolucions més esperades són sobre les platges i mercats ambulants, que podran obrir sempre que es mantinguin les mesures de seguretat. Pel que fa als bars, s'ha instat als ajuntaments a controlar-ne els horaris per evitar que hi hagi oci nocturn, pel que haurien de tancar a la nit.

Sobre les activitats culturals, que el Govern havia prohibit, ara Salut apunta que es podran mantenir amb autorització prèvia del Procicat, en espais "adequats" i que respectin la distància de seguretat, l'ús de mascareta, amb hora concertada i registrant les dades dels assistents. En definitiva, com havien fet fins ara. 

Els aclariments estan dirigits a les 13 poblacions de l'Àrea Metropolitana, inclosa Sant Feliu de Llobregat, a les comarques del Segrià i la Noguera i als municipis gironins de Figueres i Vilafant, que han estat afegides avui al llistat de territoris afectats per rebrots de Covid-19 a Catalunya. 

La població està confinada?

Estrictament no hi ha confinament, però es recomana que la població no surti dels seus domicilis i es desplaci només per als moviments essencials. No es recomana sortir del municipi i es demana sobretot evitar desplaçaments a altres punts del territori i establir contacte amb grups socials, ja que pot afavorir les cadenes de transmissió. A Lleida i als altres sis municipis afectats del Segrià aquesta mesura esdevé obligació, pel que es prohibeixen els desplaçaments que no són essencials fora de la zona territorial afectada. 

Es pot fer esport?

La normativa recull específicament l'activitat física esportiva i d'oci individualment o amb el grup de convivència habitual (que serà un màxim de 10 persones), i sempre amb el menor nombre de persones possible per reduir el risc de contagi. D'altra banda, s'exigeix el tancament al públic dels gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics o privats, tot i que es poden celebrar esdeveniments esportius sempre que siguin a porta tancada i sense públic, amb l'única assistència de les persones vinculades directament.

Pel que fa a les piscines públiques descobertes, es permet la seva obertura quan l'ajuntament consideri necessari el seu ús preventiu dels efectes de la calor sobre la població, amb registre dels assistents i altres mesures de seguretat. Les piscines privades o comunitàries podran seguir obertes sempre que es respectin les mesures indicades (limitació d'aforament amb 2,5 m2 per persona i grups d'un màxim de 10 persones de contacte habitual).

Mesures sobre altres espais de contacte

Als territoris amb dades epidemiològiques més desfavorables els establiments d'hosteleria i restauració hauran de tancar, mentre que a la resta de localitzacions caldrà regular-ne l'aforament. Pel que fa a establiments com perruqueries, osteòpates i altres similars relacionats amb la higiène, l'estètica i la cura personal, el Procicat resol que només poden dur a terme els seus serveis en cas que sigui essencial, d'emergència o situació crítica. En aquests casos la prestació s'ha de fer evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-lo al màxim. 

En relació a les autoescoles, està permès que continuin funcionant sempre que hi hagi neteja i desinfecció després de cada alumne, rentat de mans abans i després de la pràctica i ús de mascareta obligatori. Es recomana que la formació sigui telemàtica sempre que sigui possible, tot i que les proves oficials estan permeses sempre que no siguin ajornables. Els casals d'estiu i les colònies, per la seva banda, es poden seguir duent a terme.

Si bé els espais per a les activitats de joc, com ara bingos o casinos, hauran de tancar, museus i biblioteques podran mantenir-se oberts per fer una funció preventiva respecte a persones vulnerables, especialment pel que fa als efectes de la calor. 

On es poden consultar totes les resolucions?

El Govern ha fet públic el document amb totes les respostes als dubtes presentats pels alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats que es pot consultar al seu web.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —