Una parella passejant els gossos
Per Redacció i ACN
Publicat el 17 de maig 2020

El govern espanyol ha publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la nova ordre que regula les restriccions de l'estat d'alarma a partir d’aquest dilluns 18 de maig. Només Formentera i tres de les illes Canàries –La Graciosa, El Hierro i La Gomera– passaran a la fase 2. La resta de l'Estat saltarà a la fase 1, excepte Barcelona, Madrid i part de Castella i Lleó, que romandran a la fase 0 amb menys restriccions.  

Què es podrà fer a la següent fase?
A continuació, us detallem les novetats i modificacions que contempla la nova ordre del BOE en referència a la fase 2 de la desescalada. 

  • Es flexibilitza l'horari per fer esport, que serà lliure a excepció de les franges reservades a la gent gran.
  • Es permeten els casaments per a un màxim de 100 persones a l'aire lliure i 50 en interior, i els enterraments s'amplien a 25 assistents. 
  • S’amplia la limitació de l'aforament al 40% dels restaurants; l'obertura de cinemes i teatres amb un terç d'assistents, així com la possibilitat de visitar monuments i sales d'exposicions. 
  • Es permetran les visites a les refidències "preferentment" en supòsits excepcionals, com els que fan referència "al final de la vida" o per "alleujament per descompensació neurocognitiva del resident".
  • Les piscines recreatives podran obrir amb un terç de l'aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s'haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d'usuaris –com poms de porta o baranes–, s'hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim. 
  • Es limitarà a un terç de l'aforament les zones comunes d'hotels i establiments turístics i es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències –promoguts per entitats públiques o privades– de fins a 50 persones en pavellons o sales de conferències. 
  • Als centres comercials podrà haver-hi un 40% d'aforament dins l'establiment i un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i no s'hi podrà quedar quiet. 
  • Es permet reprendre les lligues professionals "sempre i quan l'evolució de la pandèmia ho permeti". Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més, es permetrà "l'entrenament total" amb fins a catorze esportistes.

Quines novetats permetrà la fase 1?
Pel que fa a la fase 1 a Catalunya, a la que de moment es queden totes les regions sanitàries a excepció de Barcelona i part de l'àrea metropolitana, es permetrà la caça i pesca esportiva i recreativa. També es permetrà que obrin els establiments de més de 400 metres quadrats sempre que s'obri només una part equivalent a aquest límit.

També es permetrà que les comunitats autònomes decideixin si reobren els centres socials per "garantir la prestació efectiva de tots els serveis i prestacions", recollits al Catàleg de Referència de Serveis Socials. Es tindrà en compte la situació epidemiològica de cada centre o servei i la capacitat de resposta del sistema sanitari corresponent.

D'altra banda, i com ja s'havia anunciat, es permetrà l'obertura de terrasses amb les distàncies de seguretat i l'aforament del 50%, així com les trobades de fins a deu persones sempre i quan estiguin a una distància mínima de 2 metres.

Barcelona i part de l’àrea metropolitana en fase 0 avançada
Pel que fa a la fase 0 avançada, que inclou Barcelona, Madrid i part de Castella i Lleó, s'eliminen algunes de les restriccions fixades fins ara i es permetrà ja l'obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats a un terç de l'aforament i sense cita prèvia. A més, també s'obriran les biblioteques només per a préstec de llibres i les visites a museus amb un terç d'aforament, igual que els espais de culte.

També s’ha modificat l’aforament màxim en les vetlles, que serà de fins a deu persones en espais tancats i de 15 en espais oberts, com en la fase 1. D’altra banda, es podran celebrar congressos i seminaris d'investigació i innovació de fins a 30 assistents, mantenint les distàncies de seguretat, i s'obriran els centres educatius per desinfectar-los i fer-hi tasques administratives. També obriran els centres i laboratoris universitaris per reprendre les activitats d'investigació.

Pel que fa a l'esport, els esportistes federats podran fer-ne arreu de la província dues vegades al dia en les franges limitades. En relació a aquestes franges, ara es permet a cada comunitat avançar-les o endarrerir-les dues hores.

Tres regions sanitàries de Catalunya podrien passar a la fase 2
El Departament de Salut demanarà que les Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passin a la fase 2 del pla de desescalada el proper dilluns 25 de maig. Ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha explicat que les tres regions "tenen una bona evolució".

Alba Vergés durant una atenció als mitjans. FOTO: Miquel Codolar (ACN)

Vergés ha assenyalat que tant a les Terres de l'Ebre, Tarragona com a l'Alt Pirineu i Aran es pot fer un bon seguiment de casos des de l'atenció primària, i que es demostra amb els indicadors que han anat rebent després de la primera setmana a la fase 1. La consellera també ha lamentat la decisió del govern espanyol de deixar fora de la primera fase el Baix Montseny i critica que no hagin rebut "cap argument tècnic". Per això, assegura que seguiran demanant-ho.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —