L'Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) i altres entitats afirmen que, malgrat que hi ha casos documentats, se n'obstaculitza la investigació
Per ACN i Redacció
Publicat el 27 de juny 2020

Diferents entitats com L'Organització Mundial Contra la Tortura han lamentat la persistència del tabú entorn de l'existència de la tortura i els maltractaments a l'Estat espanyol i han reprovat els patrons de criminalització i estigmatització contra els que ho denuncien.

Coincidint amb el Dia Internacional en Suport a les Víctimes de Tortura, han posat de manifest que la manca d'un reconeixement públic de l'existència d'aquesta pràctica "impossibilita qualsevol procés de dignificació de les víctimes, ja que nega una realitat que, si bé no és sistemàtica, persisteix".

En aquest sentit, asseguren que s'han documentat casos en els darrers anys, la majoria durant detencions policials, mobilitzacions socials o en el marc de les polítiques migratòries.

Han recordat que el Comitè Contra la Tortura de les Nacions Unides ha criticat durament el règim de detenció incomunicada a l'Estat, així com la "cultura d'impunitat" al voltant de les pràctiques de tortura i maltractament i la persistència de la violència de gènere. També han afirmat que s'ha expressat sobre la "manca de regulació" sobre el delicte de tortura per la pràctica del retorn forçós de persones en situació d'immigració, per les condicions d'insalubritat als centres de detenció temporal d'immigrants i sobre l'absència d'investigacions durant la dictadura franquista.

Les organitzacions han lamentat que, tot i això, aquest tema continuï sent tabú en el debat públic i que totes aquelles que treballen per erradicar-la continuïn sense obtenir reconeixement públic i, fins i tot, siguin estigmatitzades, criminalitzades i judicialitzades, en alguns casos.

Aquestes entitats han lamentat la situació i han afirmat que la tortura és "una de les vulneracions dels drets humans més greus" i que la tasca dels que les denuncien serveix de salvaguarda per als més vulnerables. En aquest sentit, han destacat que han estat les que en l'actual context de pandèmia han impulsat la presa de mesures de protecció per a la població penitenciària i per als interns als Centres d'Internament per a Estrangers (CIE).

"Estigmatitzar i judicialitzar qui treballa per a l'erradicació de la tortura i els maltractaments a l'Estat no només suposa un atac a la seva llibertat d'expressió i al seu dret de defensar drets humans, sinó que impossibilita la correcta rehabilitació de les víctimes i reforça la impunitat", han lamentat.

Per tot això, han instat les autoritats estatals a reconèixer públicament l'existència de la tortura, harmonitzar el Codi Penal sobre aquest tema, investigar degudament les denúncies que es fan i assegurar el compliment del dret a la reparació de les víctimes.

A més a més, han reclamat que es garanteixi que les persones que denuncien la pràctica de maltractaments i tortura a l'Estat puguin exercir "el seu legítim dret a defensar els drets humans sense obstruccions, sense témer represàlies i amb totes les garanties establertes a la Declaració sobre els Defensors dels Drets Humans de les Nacions Unides".

Entre els signants hi ha organitzacions com Irídia, Justícia i Pau, l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, i la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB).

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —