Els reis emèrits Joan Carles i Sofia al Congrés
Per ACN i Redacció
Publicat el 08 d’agost 2020
Temps de lectura 3 minuts

Òmnium Cultural ha presentat una petició formal davant el fiscal suís Yves Bertossa perquè citi a declarar com a acusat Joan Carles I davant les autoritats suïsses i obrin "immediatament" una investigació criminal contra ell "davant les sospites greus, confirmades pel procediment obert a Espanya", segons Marcel Mauri, el vicepresident de l'entitat.

En la petició, l'entitat presidida per Jordi Cuixart també reclama que, si es confirma oficialment la "fugida" i la ubicació del rei emèrit, el país helvètic informi la Interpol i al sistema d'informació Schengen perquè sigui posat a disposició de les autoritats suïsses.

Òmnium considera "evident" que l'exmonarca pot aportar "informació útil i rellevant sobre l'origen dels fons dels quals va ser beneficiari econòmic" i per això insta el fiscal a prendre-li declaració en qualitat d'acusat: "Tot apunta que el Borbó ha fugit a un país sense tractat d'extradició amb Suïssa, cosa que confirmaria que el rei corrupte no té cap intenció de retre comptes davant la justícia", apunta Mauri.

En la petició, l'organització recorda que hi ha un procediment penal obert a Ginebra sota el comandament del mateix Bertossa en relació amb el "presumpte blanqueig de sumes milionàries de les quals el rei emèrit espanyol en va ser beneficiari".

Altres investigacions

Paral·lelament, la Fiscalia espanyola del Tribunal Suprem té en marxa una investigació sobre Joan Carles I per les comissions de l'AVE a la Meca. L'escrit assenyala que Òmnium també ha presentat una querella criminal contra l'emèrit davant el mateix Suprem per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d'influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —