L'OMS adverteix: venen "mesos molt durs" a l'hemisferi nord - Diari de Barcelona

La pandèmia de COVID-19 es troba en un moment crític especialment a l'hemisferi nord, amb el fort augment de casos en zones com Europa, i els propers mesos "seran molt durs", ha advertit el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"La tendència en molts països està sent perillosa, amb hospitals i unitats de cures intensives arribant ja als seus límits de capacitat o sobrepassant, i això que només estem a l'octubre", ha advertit l'expert en la seva última roda de premsa de la setmana, aquest divendres.
Davant l'actual conjuntura, Tedros ha demanat als líders polítics que prenguin accions immediates per evitar morts innecessàries, i perquè no calgui limitar els moviments i les escoles puguin seguir obertes. "Com vaig dir al febrer, això no és un simulacre", ha alertat el màxim responsable de l'OMS, per recomanar que els governs tinguin molt en compte les dades de la pandèmia en els seus països a l'hora de prendre decisions.
Ha afegit que les xarxes sanitàries on els números d'hospitalitzacions i casos greus ja siguin alts "han de començar a fer els ajustos necessaris" i ha afirmat que en tots els casos "és important sincerar-se amb la població, explicar-los el que han de fer i quina és la situació actual ". Ha subratllat que fins i tot els governs que han aconseguit controlar l'avanç de l'coronavirus "han de redoblar els seus esforços".
"Els propers mesos seran difícils", ha insistit Tedros, qui també ha indicat que en els casos en què algunes poblacions hagin de ser aïllades, "els governs han de fer el possible per ajudar-los, i perquè els seus negocis puguin rebre suport".
Tedros ha assegurat que amb una bona política d'aïllament de casos "els confinaments obligatoris es poden evitar", i ha acabat la comparexença assenyalant que "mai és tard perquè les autoritats puguin donar-li la volta a la situació".
Europa en el punt de mira
Europa ha avançat al sud d'Àsia en nombre de casos, amb 8,8 milions, i les xifres de nous casos diaris augmenten ràpidament, ascendint actualment a prop de 200.000, la meitat de les de tot el planeta i gairebé set vegades més que en el pic de la primera onada al març i abril.
Les morts al Vell Continent també van en augment i estan ja al voltant de 2.000 per jornada, tot i que les xifres encara són menors que les de març i abril, quan es van assolir màxims de fins a 5.000 defuncions diaris.

