L'OMS alerta l'Amèrica Llatina per la Covid-19
Per EFE
Publicat el 14 de juny 2020

Els Estats Units i el Brasil lideren la trista llista de morts per COVID-19, després que divendres el gegant sud-americà arribés als 41.828 morts. L'amarga notícia coincideix amb les alertes que les autoritats sanitàries mundials han fet sobre la situació del coronavirus a Amèrica Llatina, regió que el cap de setmana comptabilitzava 1.522.967 contagis i 74.525 morts.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa especial èmfasi en la coherència que han de tenir els governs a l'hora de coordinar estratègies contra el patogen causant de la COVID-19, ja que la ciutadania a vegades rep consells contradictoris de les seves autoritats.

Mike Ryan, director executiu per a Emergències Sanitàries de l'OMS, assgura que "els ciutadans se senten confosos si escolten diferents missatges i cal garantir que tinguin la millor informació possible per a protegir-se a si mateixos, als seus sers estimats i a les comunitats".

Ryan recalca especialment les afirmacions fetes pel president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, qui anima en discursos a la ciutadania a començar a sortir dels confinaments, malgrat que s'han presentat nous casos.

 

Ryan extrapola la gravetat de la pandèmia a tota la regió llatinoamericana, on recorda que es troben quatre dels deu països que en aquests moments reporten un major nombre d'infeccions diàries.

El Brasill lluita per no col·lapsar

Un d'aquests països en els quals hi ha una clara falta de coherència en el missatge és el Brasil, on el president Jair Bolsonaro s'ha mostrat escèptic sobre la gravetat del coronavirus, però la crua realitat mostra el contrari: el seu sistema sanitari lluita per no col·lapsar enmig d'un panorama que revela les 828.810 infeccions i 41.828 defuncions, 909 d'elles divendres.

"El sistema sanitari brasiler de moment està aguantant el temporal, encara que necessiti suport", va assenyala Ryan.

Activistes han col·locat cent deu creus a la platja de Copacabana (Rio) per denunciar els errors del govern Bolsonaro en la gestió de la pandèmia. Foto: Antoni Lacerda

L'ocupació formal es desploma a Mèxic

La pandèmia continua deixant una petjada molt greu en l'economia mexicana en fer perdre més d'un milió d'ocupacions formals després de revelar-se la desaparició de 344.526 llocs de treball al maig. Segons l'Institut Mexicà del Segur Social (IMSS), la disminució de l'últim mes se suma a les caigudes de 555.247 llocs a l'abril i de 198.033 entre el 13 i el 31 de març, 1.097.806 en total.

Per a pal·liar una mica aquests durs números, el president López Obrador va assegurar en la seva habitual aparició matutina que l'ocupació i l'economia es recuperaran al juny, amb el pla econòmic de la "nova normalitat", perquè ja hi ha dies sense destrucció d'ocupació.

Rescat d'un malalt de Covid-19 atrapat en un terrat a Nezacualcóyotl. Foto: Jorge Núñez

Florida: de rècord en rècord

Per segon dia consecutiu, els casos nous de la COVID-19 a Florida van marcar un rècord i van posar el compte per sobre dels 70.000, xifra preocupant en un estat en plena reobertura econòmica.

Del dijous al divendres es van comptabilitzar 1.902 diagnòstics i 29 decessos, segons les autoritats sanitàries de Florida, on des de l'1 de març i fins avui 70.971 persones han contret el virus i 2.877 d'elles han mort. Els Estats Units són el país amb major nombre de casos del món amb 2.039.468; i també lidera l'estadística mundial de decessos amb 114.446.

Centenars de persones dimecres a les platges de Miami Beach. Foto: Giorgio Viera

Un "fort" anitcòs trobat a Xile

Una notícia esperançadora quant a la lluita contra el coronavirus es va donar aquest divendres des de Xile, on un grup d'investigadors va anunciar la troballa del "anticòs d'alpaca més fort del món", amb el qual podria crear-se un inhalador via nasal que neutralitzi el virus en el cos humà.

"Amb això evitaríem que el virus es repliqui de manera eficient i aconseguir que el sistema immune de l'individu respongui. L'anticòs faria front al virus no eliminant-lo per complet, podent les persones tractades crear més anticossos que a la llarga ajudin en la seva immunitat", explica a Efe Alejandro Rojas, líder de l'assaig i cap de Laboratori de Biotecnologia Mèdica de la Universitat Austral de Xile (UACh).

Personal sanitari del SAMU trasllada pacients crítics des de Santiago a latres regions menys afectades. Foto: Alberto Valdés

Després d'haver aïllat amb èxit un anticòs d'alpaca "extremadament bo", els investigadors de la UACh s'enfronten al desafiament de demostrar la seva capacitat de bloqueig del coronavirus. Xile va reportar divendres 6.754 nous contagis, elevant el total de casos a 160.846, mentre es van registrar 222 morts associades al virus en els últims dies, sumant un total de 2.870 defuncions.

Vol humanitari des de Managua fins a Roma i París

L'ambaixada d'Itàlia a Nicaragua va informar que tant el seu govern com el de França posaran un vol a la disposició dels seus ciutadans demà perquè abandonin Nicaragua enmig de la pandèmia.

A inicis d'abril, la Unió Europea va completar la repatriació de 500 ciutadans europeus que es trobaven encallats a Nicaragua, on el virus va ser detectat a mitjan març passat, i fins ara les autoritats registren 1.464 casos positius i 55 morts.

Per part seva, l'independent Observatori Ciutadà COVID-19 va reportar 4.217 pacients i 980 morts fins a la setmana passada.

Foto: Jorge Torres

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —